Днес е : Събота, 19 Септември 2020

В Белене решиха: Затворът остава, дава работа

Публикация 17 Mar, 2018 / akcent.bg

Становището е гласувано от общинските съветници в града

    Становището на Общинския съвет в Белене е единодушно "За" по казуса със затвора в града. Съветниците, присъствали на заседанието, поименно са гласували и са решили председателят на Общинския съвет д-р Бистра Павловска да съобщи решението, заедно с мотивите за него, на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на омбудсмана Мая Манолова.

    Затворът в Белене е част от визитката на общината. Нещо повече - с него са свързани съдбите на редица жители на Белене, посочва в заключение председателят на Общинския съвет в Белене д-р Павловска.

    До това решение се е стигнало след като в деловодството на Общинския съвет през февруари е получено писмо от омбудсмана на Република България Мая Манолова, съобщава БТА.

    В него тя посочва, че във връзка с извършена проверка от Националния превантивен механизъм в затвора в  Белене през октомври 2017 г. и на основание чл. 19, ал. 2, т. 4 от Закона за омбудсмана, отправя препоръка Общинският съвет в Белене да изпрати на министъра на правосъдието "Становище относно закриване или запазване на Затвора в град Белене".

    Д-р Бистра Павловска посочва мотивите за вземането на това категорично становище от общинските съветници да бъде запазен затвора в града, като припомня, че е основан още през 1949 година и е разположен на територията на остров Персин, на река Дунав.

    Той е териториална служба на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". В него се настаняват осъдени на лишаване от свобода пълнолетни мъже от категорията Закрит тип за нерецидивисти и рецидивисти, Открит тип, както и такива, по отношение на които е постановена мярка за неотклонение "Задържане под стража" за извършени престъпления на територията на областите Добрич, Разград, Силистра и Русе.

    Капацитетът на затвора в Белене е около 550 души. Основен приоритет в работата му е гарантиране сигурността на обществото и осмисляне престоя на лишените от свобода чрез включването им в различни видове разнообразни дейности - комунално-битова и обслужваща дейност, животновъдство, отдаване труд на външни контрагенти, различни по вид социални дейности и мероприятия, и други. Голям процент от осъдените участват в образователни, творчески, спортни и културно-информационни мероприятия.

    Социалните дейности, които се реализират в Затвора-Белене, са съобразени с нуждите на лишените от свобода, техните ресурси и дефицити, като се цели постигането на успешна бъдеща ресоциализация на осъдените.

    Отношенията между Община Белене и затвора винаги са били основани на добро партньорство, твърди д-р Павловска.

    Като институция, той е един от основните работодатели на територията на общината. Ангажирани са близо 200 души, голяма част от които са от град Белене, предпочели да останат в малкия град, заедно със семействата си, а не да емигрират към големите градове или в чужбина.

    През есента на 2015 г. в Затвора-Белене отвори врати - училище към СУ "Димитър Митев" - гр. Ловеч. Разкрити са четири изнесени паралелки, в които са започнали обучението си 60 лишени от свобода.

    През април 2017 година е създадено Затворническо общежитие от открит тип "Белене", което освен че подобрява битовите условия на лишените от свобода, отново разкрива работни места за хора от общината, допълва председателят на Общинския съвет в Белене.

    Ръководството на Затвора-Белене работи по проект за изграждане на мандра за производство на сирене от млякото на Кравекомплекса при Затвора и от местни земеделски стопани.

    Предстои и обработка на земеделските земи (14 хил. дка ниви) на територията на остров Персин от страна на Държавно предприятие "Фонд Затворно дело", което ще позволи предлагане на местния пазар на селскостопански продукти на конкурентни цени.

    От следващата учебна година надеждите са училището да стане основно, т.е. да бъдат разкрити паралелки от 1 до 7 клас. Тези дейности ще доведат до необходимостта от нов персонал. Приоритетно ще бъдат назначавани жители на града и населените места към община Белене.

    Целогодишно затворът в Белене поддържа предпазните диги и пътищата на територията на затвора и остров Персин.

    Грижи полага и за понтонния мост, осигуряващ транспортната достъпност до остров Персин, което е и задължение на Община Белене, съгласно Решение номер 1/ 13.01.2017 г. на Общинския съвет в Белене.

    Съдействие оказва при стопанисването на ловните полета, намиращи се на територията на остров Персин, ремонта на съоръженията на Природен парк "Персина", част от територията на който се намира на остров Персин. Без инфраструктурата на Затвора дърводобивът, който се извършва на острова, би бил немислим.

    Община Белене ежегодно получава подкрепа от затвора в Белене при подготовката и провеждането на Поклонението в памет на жертвите на тоталитарните режими на 20 век на Втори обект на остров Персин, което се провежда традиционно през месец май.

    Такава ще е необходима още повече при реализацията на идеята за изграждане на Мемориален комплекс, за чиято цел са получени от Министерския съвет необходимите сгради, посочени в Решение номер 1/ 13.01.2017 г. на Общинския съвет в Белене.

Източник: dnes.bg

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама