Вторник, 28 Май 2024

Пенчо Милков: Държавата се превзема отвътре и хората трябва да са слепи, за да не го виждат

Пенчо Милков: Държавата се превзема отвътре и хората трябва да са слепи, за да не го виждат
Публикация   18:00     06 Март, 2018 /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     1961

С депутата от БСП в първо лице единствено число разговаря Румен Николаев

       Ето коментара и личното мнение на русенскияя депутат от БСП Пенчо Милков по злободневните теми от миналата седмица- убийството в Пловдив, сделката на Гинка с ЧЕЗ, решението на правителството да продаде почти две трети от Свободна зона Русе- твърде изненадващо и неубедително, както и за образователните неволи.

 • Имаше един филм, който се казваше „Едно лято, изпълнено с чувства”, сега имаме една изминала седмица, изпълнена със събития както на национално, така и на местно ниво. Да започнем с убийството в Пловдив, което разбуни по някакъв начин Пловдив и няколко други града… Буксува ли законодателството в случая?

     Законодателството не сме го видели да буксува…

 • Добре, има притеснение…

   Да… по-скоро има говорене, че законодателството би забуксувало. Човекът, който застреля престъпника в своя дом, вече е пуснат. Аз очаквах това да се случи. Защото правото, в сегашния му вид, дава достатъчно гаранции на хората, които искат да защитят дома си и след това да получат адекватна реакция от съда и от закона. И ето- човекът е пуснат, защото личността му не предпоставя да извърши друго престъпление или да се укрие. Законът и към момента дава възможност на българските граждани да се защитават.

   Но ако се махнат от текста всички бариери, както предлага един човек от ГЕРБ, който не е юрист /води се експерт по Национална сигурност/, какво ще се случе? Предложението му да отпаднат всички хипотези от текста в НК, не мисля че е правилно. Напротив, ние можем да обогатим хипотезите, ако видим, че липсва нещо, но това да гръмнеш човек вкъщи, не може да е обща норма. Това може да е набор от изключения, е моето мнение. Защото агресията в обществото нараства и ако ние освободим и използването на огнестрелни оръжия изобщо, уж за защита, ще стигнем едни нива, които са неприемливи.

 • Трябва ли да се бута Закона, кажете директно?

   Не. Аз съм д-р по Гражданско право, не по Наказателно. Иначе веднага щях да се изкажа. Но днес видях и колегата Марковски, който с кантората си работи по наказателни дела, да казва, че законът е добър. В момента говоренето според мен се подсилва неслучайно, за да се говори за нещо различно от утрешния протест в София и от истинските проблеми на хората.

 • Значи имате близка позиция до тази на БСП, че с това убийство се отклонява вниманието от други, по-сериозни проблеми.. Ще успеят ли заинтересованите да отклонят вниманието от ЧЕЗ?

   Вижте, ЧЕЗ е поредното звено от една верига, заедно с Общинска банка и с Кремиковци и с други предприятия, които показват, че има някаква сила в страната, която има и политическа подкрепа.

 • Коя е тая сила?
 • Която е започнала придобиване на такива активи, на която няма да и пука дали е на власт или е в опозиция.
 • Защото тя ще бъде по-мощна и от самата държава…

    Точно така. Затова ние трябва да си спасим държавата. Затова левицата и социалистите го говорим това вече повече от година. Държавата се превзема отвътре. И докато това се случва с поредното предприятие ЧЕЗ, хората трябва да са слепи да не го усетят. Това е предприятие, което освен че е свързано с националната сигурност, ще осигури доходи на определени хора / според мен те са на власт/, че в определен момент те ще може да контролират и държавата, дори да не са на власт.

 • Говорим за един процес. Миналата седмица правителството обяви, че се продават терените на близо 2/3 от Свободна зона- Русе. В същото време в Стара Загора тече обратният процес. Там се появява голям инвеститор и ще се създава това, което ние ще разпродаваме. НК Индустриални зони подписва меморандуми с общини, Русе не е сред тях?

    Първо трябва да се отчете къде се намира Свободна зона. Второ- какво е Свободна зона и какво може да допринесе за града ни… Свободна зона и нейната територия се намира до Дунав мост и ще бъде вероятно между него и бъдещия втори мост. Това е и мястото, където ще излиза и бъдещата магистрала. Затова трябва да виждаме в перспектива действията, които се случват. А тези действия будят особено недоумение предвид това, че се извършиха по начин, по който нашето общество в Русе разбра едва след стенограмата на МС. Това е една площ с изключително икономическо значение.

   Виждаме какво се случва в Пловдив, в Стара Загора, в други по-малки градове, които успяват да привлекат инвестиции на територии, в близост до градовете.

 • Но няма грам конкретика, не мирише ли това на продажба на терени, както в общинския Индустриален парк, придобити на изгодни цени и сега стоят пустеещи заради високите цени. Не мирише ли на имотни сделки- далавери цялата тази бизнес активност?

   Презумпцията съществува, защото тези терени са изключително апетитни. 230 декара са извадени от статута на Свободна зона, без ние да сме чули кой е реалният инвеститор, колко работни места ще бъдат открити, ще бъде ли чисто производство…

 • От години никой не е чул и не е проявил интерес към тая Зона, че нещо се случва, или да има някакъв интерес?

   И да е проявявал, никой не е чувал. Лично моето мнение е, че имотите, имуществото на Общината, на държавата в рамките на Община Русе, са един вид мускули. Това са способности, които един тип хора могат да използват, а други могат само да нарежат и да продадат като месо. Това са случва и сега. Ние печелим в този случай, като ги продаваме. В същото време Язаки отива в Димитровград, който с нищо не превъзхожда града ни.

   Русе има уникални предимства, които трябва да бъдат използвани. Според мен това не се случва. Хората отдават терените си или ги продават срещу определени инвестиционни ангажименти, а не ги разпродават..

   И още- ние имаме и силно развита мрежа от професионални училища, бившите техникуми, с различна насоченост и университет, където тези ученици може да продължат да учат.

 • Естествено стигнахме до следващия въпрос- смятате ли че този малко странен скандал с паралелката в Математическата, е по-скоро плод на липсата да ясна политика на Община Русе по отношение на образованието?

   Аз не съм адвокат на Общината, напротив, в последните два мандата в Об. съвет съм заявявал своето „Против”. В случая обаче не става въпрос за проблем, който Община Русе е забъркала, както и че не може тя да го оправи.

   Трудно може да се направи ясна стратегия и политика, защото Законът, който прие ГЕРБ за предучилищното и училищно образование е сбъркан. Не само че е сбъркан, но той беше приет, без да бъде подготвена цялостна система от подзаконови актове около самия закон…. Нямаше яснота за това как да се учи едносменно… Моето дете учи в училище, което е на две смени. И сега училището трябва механично, без държавата да казва по какъв начин, да решава въпроса самостоятелно. А трябва всички училища в страната да знаят и да действат по определен от държавата начин. В този тип действия, на парче, ни вкарва държавата. Има разпореждане, а липсват механизмите на действие. Единственото, което остава, е като в Пекин- да спреш печките.

   Затова се съкращават паралелките- няма друг механизъм.

Тагове : Пенчо Милков ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha