Днес е : Вторник, 11 Август 2020

Налице е тревожна тенденция към намаляване броя ня кръводарителите

Публикация 02 Mar, 2018 / akcent.bg

Според експерти България е под средното европейско ниво по брой на кръводарителите

     Обществен форум по проблемите на кръводаряването и осигуряването на кръв и кръвни съставки за нуждите на здравеопазването се проведе в Русе. Проф. Фани Мартинова - директор на Националния център по трансфузионна хематология и председател на Българската асоциация по трансфузионна медицина коментира, че кръводарителите през миналата година в България са били общо 164 031 , което е с около 2000 по-малко спрямо предходната 2016 година. По думите й на 1000 души население през 2016 г. у нас се падат 23,3 кръводарители, а през 2017 г. те са били 21,5. "Данните сочат, че не сме достигнали средното европейско ниво, което започва от 25 на 1000 до 35 на 1000 души", каза проф. Мартинова.
      Най-голям процент от безвъзмездните кръводарявания се падат на т. нар. фамилно кръводаряване - когато кръв са дарили близките на нуждаещите се пациенти. Истинските безвъзмездни и доброволни кръводарители са около 22 процента.
     Приблизително 12 процента от кръводаряванията у нас се извършват по време на акции, изнесени извън отделенията по трансфузионна хематология. За разлика от другите европейски страни, където съотношението било обратно.
      Директорът на областната структура на БЧК в Русе д-р Руденко Йорданов каза, че е налице тревожна тенденция към намаляване на броя на хората, готови да дадат кръв. По думите му е нужна промяна в нормативната база. Трябва да може да се обезпечи кадрово и материално излизането на екипите от отделенията по трансфузионна хематология на терен.
"Световната и европейска практика е, че проведените на терен акции са много по-ефективни", каза д-р Йорданов.
     В УМБАЛ "Канев"ще бъде разпространена листовка, с която пациентът и близките да се информират, че кръводаряване е необходимо веднага, но не защото няма кръв за пациента, а че тя трябва да бъде заместена, за да има и за следващия, който ще се нуждае.
Д-р Йосиф Новаков, заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ "Канев",  припомни, че скоро ще бъде открито и новото отделение по трансфузионна хематология в УМБАЛ "Канев", което се ремонтира със средства, предоставени от фондация "Канев".
     Докладът с предложенията от форума ще бъде предоставен на министъра на здравеопазването, на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване и на омбудсмана на България.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама