Днес е : Понеделник, 3 Август 2020

Цели 17 институции уж отговарят за закрилата на децата

Публикация 24 Feb, 2018 / akcent.bg

Всички си прехвърлят отговорността за държаните под ключ деца в "Люлин" и мъртвия им дядо

   Цели 17 са институциите у нас, които отговарят за правата на децата, съобщи психологът Христо Монов пред bTV. Всички те са в националния съвет към агенцията за закрила на детето, включващ представители на 9 министерства - социалното, образователното, вътрешното, външното, здравното, правосъдното, финансовото, културното, спортното, както и на още 7 други органа. Останалите 12 членове на съвета са неправителствени организации.

   Нито една от тези институции не е реагирала адекватно по отношение на трите момичета на 13, 14 и 18 г. от столичния кв. "Люлин", които цял живот са държани под ключ и никога не са ходили на училище. Техният случай стана известен в предаването "Съдебен спор" по сигнал на дядо им Стефан Янев, който беше намерен мъртъв. Обвиняеми за убийството са дъщеря му и зет му, като вътрешният министър Валентин Радев даде да се разбере, че това не е единствената версия на разследващите. Янев беше открит на площадка в блок, няма официално обявени причини за смъртта му.

   Димитринка Бумбовска, началник на отдел "Закрила на детето" в "Люлин", която участва и в екипа по издирване на учениците в клас, разказа, че и двете посещения на адреса през октомври са се оказали без резултат, защото никой не отворил вратата, а съседите казали, че не познават такива деца. Според нея нямало как да се влезе в жилището, а не е имало и индикации, че трябва да се търси помощ от полицията. Кварталният полицай говорил с бащата, който го уверил, че момичетата му ходят на училище в центъра.

   Оправдания имат и останалите. От АСП твърдят, че никога досега не са получавали сигнали, че въпросните деца не са посещавали училище. От СДВР заявяват, че са нямали нито една жалба от бащата за физическо малтретиране от дъщеря му. "Когато са отишли нашите служители, на адреса нито е имало някакви шумове, нито е имало викове за помощ. Ако бяхме по някакъв начин установили, че вътре има някой, или се чуват викове за помощ, или че се извършва някакво насилие или престъпление, ние щяхме да влезем задължително", каза Ивайло Иванов, началник на СДВР.

   "Това е поредният случай, който показва, че липсва каквато и да интеграция на усилията на институциите - всеки работи сам за себе си, всеки се оправдава и казва, че не знае нищо", коментира Монов.

   "Поредно безхаберие на институциите", показващо, че "децата са нищо за държавата" - така нарече случая и Вера Иванова от Конфедерацията за защита на правата на децата.

   "Не съм съгласен, че само родителят е отговорен", каза психологът Младен Владимиров по Нова тв. Според него, когато се вижда, че родителят е изпаднал в трудно положение, социалните трябва да влязат в дома и да се опитат да помогнат. Той изрази възмущение от факта, че тв екипът е успял за броени дни да покаже алгоритъма на действие на социалните, включително да се свърже с дежурния прокурор и да влезе в дома на семейството, а "хора с десетилетия експертиза по закрила на детето" не са могли.

   Вътрешният министър е наредил проверка дали полицията е реагирала адекватно. "Нашата отговорност ще я поема, ако има такава. Аз подозирам нещо такова, тъй като очевидно случаят не е от вчера или онзи ден. Как толкова хора, толкова държавни органи и социални служби не са го видели това и не са го знаели, включително и гражданите, там няма ли районен инспектор?", каза министърът пред журналисти в парламента.

                         ДЕЛО

    Българският хелзинкски комитет е завел дело срещу България в Страсбург заради убийството на 42-годишната Елена Василева в София, съобщи адвокат Адела Качаунова пред Нова телевизия. Тя бе убита на 18 август 2017 г. в заведение в столичния кв. "Лагера" от съпруга й Венцислав Василев. 65-годишният мъж бе осъден на 13 г. затвор от Софийския градски съд. "Ден преди убийството Василева е подала нова жалба в полицията срещу съпруга си. Ако те бяха реагирали веднага, вероятно животът й щеше да бъде спасен", обясни Качаунова.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама