Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Искаме повече болнични легла по Здравна карта, джипитата са под минимума

Публикация 22 Feb, 2018 / Румен НИКОЛАЕВ

Приемат Областната здравна карта на Русе днес

   Комисия, създадена със заповед на здравния министър, заседава днес от 10 часа при областния управител Галин Григоров, и ще изготви и приеме предложение за нова Областна здравна карта, научи Акцент.БГ от отлично осведомени източници.

  Такава Карта бе изготвена вече везнъж, но Висшия административен съд я отмени.

  В нея област Русе имаше заложени 1555 легла в болниците, които се финансират по Каса. Сега предложението е те да бъдат с 10 повече. Въпреки че по методиката, която използва здравното министерство броят им трябва да бъде 1016, то Комисията аргументирано иска броят има да бъде с 49 легла повече от зададената норма.

Здравната карта е важна с това, че определя колко да бъде минимумът на личните лекари. За Русенско Касата има подписани договори със 103 джипита, докато по карта се допуска броят им да бъде 150, т.е. има недостиг от 1/3 от лимита.

Също така Здравната карта определя  броя легла, за които болниците може да получат максимално финансиране .

В Комисията, която по предварителна информация ще гласува днес предложението с пълен консенсус, влизат: по двама представители на РЗОК, на РЗИ, на РК на БЛС, на РК на БЗС, един на пациентските организации и по един представител на общините.

Коментари

Реклама

Реклама