Четвъртък, 13 Юни 2024

Област Русе пое председателството на съвместната българо-румънска земеделска работна група

Област Русе пое председателството на съвместната българо-румънска земеделска работна група
Публикация   16 Фев, 2018   /     akcent.bg   /     492

   Заместник областният управител на област Русе  Свилен Иванов пое председателството на Съвместната българо-румънска земеделска работна група за период от 6 месеца. Това се случи днес на редовно заседание на комисията, проведено в Заседателната зала на Окръжен съвет Гюргево. За предходното полугодие работната група беше оглавявана от заместник- председателя на Окръжния съвет  Лучиан Корозел. При поемането на щафетата  Иванов заяви, че ще работи в същия дух и така енергично както румънския си колега с цел да се затвърдят и надградят постигнатите резултати от комисията.  

   По време на срещата бе представен  подробен бюлетин на български и румънски език за дейността на групата през изминалата 2017-та. Миналата година е преподписано Споразумение за партньорство в рамките на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в срок до 2020 г. Освен това бюлетинът предоставя информация за най-популярните панаири и изложения в областта на земеделието в България и Румъния, каквито са АГРА – Пловдив и ИНДАГРА в Ромекспо Букурещ, както и специализирани селскостопански сайтове в двете държави. На днешното заседание бяха уточнени и одобрени темите, които ще бъдат разглеждани през настоящата година. От българска страна акцент беше поставен на трансгранични болести по животните, актуални за Европейския съюз, опрашването на трайни насаждения и съответно опазването на пчелите, опасностите при палене на стърнища и производството на зеленчукови и гъбни консерви на територията на област Русе.

   От другата страна на Дунав залагат на възможностите за инвестиции в биологично земеделие, взаимоотношенията между земеделските стопани и ветеринарно-санитарните власти, развитие на агротуризма, възможности в земеделието за млади абитуриенти, както и способи за повишаване квалификацията на заетите в земеделска дейност, а също и по-широката употреба на „зелени“ енергийни източници в селското стопанство.

   Не на последно място бяха разгледани и механизми за сътрудничество при незаконен износ на живи животни или епидемична опасност, като за целта се проведоха дискусии между представителите на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе, Ветеринарна агенция за безопасност на храните в Гюргево и представители на Гранична полиция от двата града.

   В тази връзка беше разгледан вариант за сформиране на съвместен българо-румънски екип, който ще се свиква в случай на нерегламентиран внос на живи животни и храни. При засичането на такъв внос без необходимата документация ще бъдат предприемани мерки за конфискацията и унищожаването им, както и санкциониране на нарушителите. Предвид посоченото директорът на  Областната дирекция по безопасност на храните д-р. Георги Дяков отчете като слабост липсата на инсинератор, в който да бъдат изгаряни храните.

   Сред участниците в днешното заседание бяха още директорът на Областна дирекция "Земеделие“ Борислава Братоева, директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Димитър Кънчев, координаторът за офис Русе на Националната служба за съвети в земеделието г-жа Деница Гаджева, представители на Регионална дирекция „Гранична полиция“, заместник-кметове от Две могили, Сливо поле и Ценово, както и експерти от споменатите институции и техните омологични представители от Румъния.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha