Четвъртък, 7 Декември 2023

Популизъм, граничещ с глупостта

Популизъм, граничещ с глупостта
Публикация   09:22     15 Фев, 2018 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1387

Математическата гимназия ще ли остане елитна гимназия или ще бъде вече обикновено общинско училище?

   Тази сутрин икономистът Димитър Иванов показа, че „совите не са това, което са”. …

   На фона на сериозни икономически проблеми в страната, на фона на многократното екстремно увеличение на депутатските заплати, някои се вживяват в ролята на атамани и създадат истерия около теми, които просто са посяти в няколко медии и няколко, според мен, добре платени /или объркани/ глави.

   На първо място- протести срещу учителите и искане навсякъде да се поставят камери, за да можело да са спокойно някакви родители.

   Първо, това е тенденциозен и умишлено измислен проблем, какъвто имаше преди известно време с лекарите.

    Второ, до тази ситуация се стигна, защото учителите подхождат снизходително съм станалите вече родители бивши ученици, които със сигурност са имали проблеми в училище и с училище. Камерата не може и няма никога да замести доверието към учителите и възпитанието на родителите…. Родителите, които нямат доверие на учителите, да си ги приберат и да си ги гледат по техния хуманен и демократичен начин.

И сега за местната манипулация- защо се посяга на тази особено ценна за Математическата пета паралелка? Въпрос, който някои радетели на т.н. демокрация определено не си поставят. Като някакви кречетала повтарят, че у нас всеки има право ….

… но не разбирам защо забравят, че има и задължения…

   Историята с Математическата и по-скоро с петата паралелка е административен проблем, който силно заинтересовани родители и бивши възпитаници на Гимназията създават. Грозното е, че подвеждат и деца, които хабер си нямат от същността на проблема…

   Ето защо- Математическата гимназия до неотдавна имаше 4 паралелки. Пак заради превилигированото си положение като елитна гимназия стават пет…. И защо, според вас? Основно заради порочния принцип парите да следват ученика…

Вярно е, че много родители имат желание децата им да учат там…  Но липсата на самооценка трябва ли да доведе до ежегодно увеличаване на паралелките в Гимназията. При липса на ученици за 4 паралелки тази година / вероятно ще продължат да намаляват и занапред/, в МГ-то да се стоят колкото са били, не, дори и да се увеличават, защото имало желаещи. Това е ужасно грозна лъжа. Със сигурност децата имат право да търсят по-добра образователна среда, но, разбира се, в някаква рамка.

   Не е тайна, че за болните амбиции на някои родители се плащат за частни уроци, което не говори добре нито за нивото на прием и интерес на учениците, нито за практиката, наложила се в елитната гимназия….

   Впрочем, сега сред протестиращите има и много бивши нейни възпитаници, които със сигурност основателно защитават едно елитно училище. … Но явно не искат да чуят какво вече смята директорът Митко Кунчев, който вече е 30 години начело на школото- че Математическа гимназия Русе е „обикновено общинско училище”. Ще се радвам някой да отговори- Математическата гимназия ще ли остане елитна гимназия или ще бъде вече обикновено общинско училище?

   Мисля, че тези, които се подмазват на директора в ситуация, при която според мен никак не е прав, създават изкуствен проблем и разделят, умишлено или не, учителите и училищата в града.

   Борбата, който все още не е разбрал, е единствено и само за пари… другото е популизъм, граничещ с глупост. Ако все пак, както твърди г-н Кунчев, Математическата е обикновено общинско училище, то трябва и да работи в условията на всички останали „обикновени” училища, от които също има значими за Русе русенци. 

  Зад всичко това прозира и другата истина- колкото повече ученици, толкова повече родители, колкото повече родители, повече спомоществователи. Както и колкото повече ученици, толкова повече ...... уроци.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha