Град Линц

Град Линц
Публикация   15:25     12 Дек, 2010 /     Ирина Ангелова   /     1057

189 528 ж., десен бряг, 250 м надм. вис., км 2135

Линц е интересен град, съхранил цели комплекси в ранен и късен барок, ренесанс, рококо и сецесион. Близо до река Дунав и до моста Нибелунгенбрюке се намира Хауптплац - главният централен площад, чието оформление е започнало още през XIII век. Готическият Ратхаус е в този си вид от 1658 г. В средата на големия православен площад е разположена бароковата колона, която напомня на минувачите за чумата от 1717г. На площад “Песталоци” са интересният фонтан “Нептун” и паметника на писателя Щелцхамер.

 

Линц, третият по големина град в Австрия, е голям индустриален и пристанищен център. Прочути в цял свят се железопътните машини с марка “Линде”. Най-голямото предприятие е металургическият комбинат “Фрьост Алпине” - гиганта на австрийската металургия, т.н. “Стоманено сърце на Австрия”.  В града е развита и  текстилната промишленост.

 

През последните години града се превръща в ярък културен метрополис и атрактивна културна дестинация. Линц е обявен за европейска столица на културата за 2009 година.

 

Linzer Klaugwolken. От 1987 в Дунавския парк 2 мнл. посетители се наслаждават на три „облака”, които се провеждат всяка година. „Облак от звук и визуализация” - всяка година нов дизайн завладява зрителите, придружен от музика, светлини и фойерверки. Публиката вече не е пасивен консуматор, а има възможност да участва в творческия процес. Провежда се “Telecom детски облак”, който е истинско удовилствие за най-малките посетители. Концерта Брукнер фестивал се открива от “Класическия Облак от звуци” в Дунавския парк.

През дългия Pentecost weekennd вълнение витае из въздуха. Пространството до реката между Лентос музей и Брукнерхаус се превръща в отворена сцена на открито без такса за достъп. Създаден през 1990 г. като “Празник на град Линц”, днес този оживен и разноонбразен фестивал се е превърнал в постоянна част от културния живот на града.

 

Linz Fest е място за среща на всички поколения и народи - от местната художествена сцена до звездите на световната музикална сцена. Програмата през деня в Дунавския парк e предназначенa за цялото семейство, а Събота вечер е посветена на младежката култура. Провежда се и Rebel Regata - водни превозни средства, направени с богато въображение са невероятно предтаввление всяка година.

Музикалния  павилион е неразделна част от фестивала. Всяка седмица летните вечери се изпълват с музика и литература. Всеки четвъртък поредицата “Литература през лятото” представя  културното изкуство на Линц. Всяка Сряда, Петък и Събота разнообразна фолклорна, поп, блус и вокална музика изпълва парка. Неделя е посветена на джаз любителите.

През последните няколко години културния център Линз се е сдобил с две нови прекрасни сгради, които са разположени в непосредствена близот до река Дунав.

 

ARS Electronica center - музея на бъдещето, 6500 кв. м. изложбена площ краси левия бряг на Дунав, с LED осветление стъклента форма напомня на кораб. Уникалната международна платформа за дигитално изкуство и медийна култура се състои от четири части:

- авангарден фестивал

- конкурс, който функционира като изложение за високи технологии

- музей, посветен на мисията за споделяне на знания и умения

- медийна лаборатория за артисти за R&D цели

ARS Electronica center показва един цялостен подход за среща на човека с културния феномен. Центъра съпровожда цифровата революция в продължение на  30 години. Дейността на центъра варира от осигуряване на място за философско-теоритични дискусии с най-добрите международни експерти до активно насърчаване на медийни проекти и съвместна работа с частния сектор. Чрез музея на бъдещето ARS Electronica center достига до всички възрастови групи и социални слоеве.

 

Lentos Kunstmuseum Linz е новоприемник на институцията Нова галерия на гр. Линц, който беше открит през 2003 г. Смята се за един от най-важните музеи на модерното и съвременно изкуство в Австрия. Жив подарък - изкуството като огледало на обществото.

Изкуството като средство за разбиране на света, изкуството като катализатор за преживяване на отделните реалности на живота, но и изкуството като средство за сондиране на социални възможности. Това са ключовите понятия, които определят начина на изложбената програма и широкият кръг от мероприятия, които представя програмата на музея.

 

Изкуството като среда за живот , в Lentos atelie  хората имат възможност да бъдат креативни и да изпробват себе си чрез най-различни техники. През лятото се провеждат различни тематични училища, които са достъпни за учениците от града. Музеят предлага площи, които могат да се наемат от артисти; магазини, библиотека, рестораант и информационен център.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha