Събота, 30 Септември 2023

Патриотите призоваха зам. кмета Иван Григоров да подаде оставка

Патриотите призоваха зам. кмета Иван Григоров да подаде оставка
Публикация   13:38     01 Фев, 2018 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     3203

ВМРО Глас народен призоваха кметът Стоилов да намери "по-компетентен и по-мотивиран експерт" за екипа си за хуманитарните дейности

 Зам. председателят на общинския съвет и общински съветник от групата  ВМРО Глас народен Нина Крушева поиска оставката на зам. кмета Иван Григоров на днешната сесия на Общинския съвет. Според нея и колегите и хуманитарните дейности, които представляват близо 50 на сто от бюджета на общината, са поверени в ръцете на един човек. Визирайки и проблемите в образованието, включително и сегашното напрежение около професионалното и гимназиално образование, Патриотите искат зам. кмета да подаде оставка.

  Кметът Стоилов увери, че общинските пари се рахчат разумно и че има строг контрол, а колкото до кадровата политика обяви, че при нужда ще я преосмисли.

  Ето и цялото изказване на Нина Крушева:

   На нашето внимание е предоставен един балансиран бюджет – умерено оптимистичен и умерено консервативен. Тук прави впечатление , че усилията през тази година ще бъдат концентрирани върху дейности по проектиране и изграждане на  инфраструктурни обекти – осветление , тротоари, детски площадки , оформление на междублокови пространства, нови паркоместа в жилищните зони. Оставаме с надежда , че нещата ще се случат по най-добрия от естетична и икономическа гледна точка, с ясното съзнание , че това , което създаваме трябва да служи на поколенията и след нас и да бъде повод за гордост , че е именно ние сме допринесли то да се случи.

   Друго , което прави впечатление в бюджета е, че нараства издръжката на отделните функции. За някои от тях има обективни причини – увеличи се минималната работна заплата , а от там и някои осигурителни прагове. Но има и такива пера , където за мен прозира недоброто ръководене на отделни ресори. 

  Хуманитарните дейности включват – здравеопазване , образование , култура , спорт , религия – все важни и отговорни сектори , като бюджета , който съставляват е 65 млн лева или почти 50% от бюджета на общината.Тази концентрация на власт е поверена в ръцете на един единствен заместник кмет.

   В същото време не мога да отчета с болка , че за последните 5-6 години бяха закрити редица училища – както основни , така и средни – между които : Техникум по индустриална химия, Техникум по текстил, Техникум по зърно преработване и зърно съхранение Публично известно е , че кадрите , които те произвеждаха на пазара на труда, са сред най-търсените в момента. Липсва добра управленска програма в сектора на образованието, която да насърчи младите към избор на професии , които ще доведат до успешна реализация.А липсата на обучени кадри кара икономиката на града да се задъхва, да се изправя пред невъзможност за запазване , а какво да говорим за развитие.

   А какво да кажем за  управлението на спорта – като започнем с години наред безотговорно стопанисване на спортни имоти , преминем през липса на инициативи за симулиране на активност сред подрастващите  и стигнем до програми за изграждане на устойчива спортна култура в населението. Химери .

   Но в този сектор има и сериозен проблем с прозрачността при разходване на тези толкова много средства, концентрирани в ресора.

   В мен и в моите колеги от ВМРО Глас народен остава усещането , че авторитетът на  иначе нелошия управленски екип на общинска администрация, е сериозно компрометиран от политиката или по-точно липсата на такава от заместник кмета по хуманитарни дейности и някои негови подчинени.

 Ние, нашата група общински съветници от ВМРО Глас народен ще подкрепим бюджета , но тъй като той ще следва да се изпълнява от хора , настояваме да огледате отново Вашия екип и да потърсите по-компетентен и по-мотивиран експерт, който да ръководи хуманитарните дейности.

   А към Вас , г-н Григоров, апелът ми е оттегляйки се , да дадете път на хора , които търсят и могат да намерят решение на проблемите , а не само да констатират случващото се безучастно.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha