Днес е : Неделя, 12 Юли 2020

Митко Кунчев: Родителите да определят специалностите, които да бъдат залагани в професионалните гимназии

Публикация 29 Jan, 2018 / Румен НИКОЛАЕВ

Кметът Пламен Стоилов: В случая става въпрос за пари, а не за качество на образованието

  На нарочна пресконференция днес в учителската стая на МГ "Баба Тонка" директорът Митко Кунчев изрази несъгласие с обявеното в петък от РИО- Русе намаление на приема за тази година от 5 на 4 паралелки.

  Според него в заявката към инспектората са спазени всичките 7 изисквания, както и на Стратегията за развитие на Русе, която също е част от тях.

  Кунчев не скри, че не харесва сегашната система на Държавния план- прием.

  Предвид създалата се ситуация, директорът на Матератическата  гимназия смята, че приемът трябва да се извършва на база два обективни критерия- да няма двусменно обучение и да се извършва в интерес на родителите.

  Според него именно родителите трябва да определят професиите, които да се изучават в професионалните гимназии. На въпрос на Акцент. БГ дали смята, че сега съществуващите специалности в Русе са създадени на база родителски мераци или заради нуждите на работещите на територията на града компании и фирми, нямаше ясен отговор.

   Темата за образованието е изключително важна и ситуации като тази са изключително вредни. Това заяви по-късно отново пред медиите в кабинета си кмета Пламен Стоилов.

   Той обясни за съществуващата в момента система на държавни и общински училища, като изрази съжаление за закриването на професионалната гимназия по химия и го отчита като грешка.

   При намалелия брой ученици в града няма как да не бъдат намалени и броя на паралелките. Образованието в Русе не е само едно училище, макар да заставам открито зад това, че Математическата гимназия е емблема на Русе и че там трябва да се приемат предимно отличници и ученици с повишен интерес по математика.

  Необходимостта на бизнеса от кадри, която е била заявена и на среща миналата седмица с браншови организации налага да се подкрепи професионалното образование, което през последните години силно пострада.

  Проблемът сега с МГ възниква, защото още преди 5-6 години не е бил намален приемът с една паралелка, каза кметът. Математическата винаги досега се е ползвала с предимство пред другите училища в града. Резултатите  трябва да се сравняват не само с русенските училища, а и с профелираните в страната. А те показват, че може да се желае още.

   Стоилов заяви, че застава зад решението на Инспектората по образование за намаляване на паралелките с една. Училищата да се борят за качествено образование, а не за пари. И призова да не се използва образованието за решаване на други проблеми.

 
 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама