Днес е : Четвъртък, 13 Август 2020

Три варианта за СЦР, в първия Варна става център, а в останалите два Русе запазва статута си на център

Публикация 26 Jan, 2018 / akcent.bg

Пенчо Милков заяви, че местната общност няма да допусне Русе да загуби своя статут на център, още повече, че на Русе няколко пъти му се е случвало това нещо

  Министърът на регионалното развитие, по време на парламентарен контрол днес, обяви, че се обсъждат промени в плановите райони за развитие. Това той каза в отговор на актуалния въпpоc на народните представители от Русе, Кpyм Заpков, Георги Стоилов и Пенчо Милков, относно cтатyта на гpад Русе като центъp на Северен централен район.

  В реплика на Министър Нанков, Пенчо Милков заяви, че местната общност няма да допусне Русе да загуби своя статут на център, още повече, че на Русе няколко пъти му се е случвало това нещо. Държим министерството да уведомява органите на местна власт, кметовете, органите на местното самоуправление, общинските съвети и гражданите за обсъжданията на въпроса, категоричен бе  Милков.

   Министър Нанков, поясни, че промени се налагат поради обстоятелството, че Северозападният район е под  800 хиляди души население, а Северен централен е 805 хиляди в момента и през настоящата година ще е под минимума. Той каза още, че със експерти, практици и теоретици, от теоретична общност научна, министерството е разработило три варианта, в първия Варна става център, а в останалите два Русе запазва статута си на център.

Министърът обяви, че около март трябва да започнат обществени обсъждания и такова ще се проведе и в областния съвет за развитие и в Русе.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама