Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Иван, Иванка и още 22 имена празнуват на 7 декември в Русе

Публикация 06 Jan, 2018 / Румен НИКОЛАЕВ

Най- разпространеното име в общината носят почти 2500 мъже, Иванка се казват 1171 русенки

  

   Иван е най-често срещаното име, което на 7 януари ще празнува - 2485. Имен ден ще отбележат и 1324 души, които носят името  Ивайло. Това предоставиха от общинската служба ГРАО по искане на Акцент.БГ.

Иванка е третото по популярност име - 1171 са дамите, които вероятно ще почерпят. Ивелина се казват 664 жени, а мъжката част с това име-  Ивелин са 441 души.

 С името Иво са кръстени 386 мъже. На Йоана се обръщат 378 русенки.

Галените Иванки-   Ваня, са 314.  Янка се казват 311 жени, а  Яна-  204

   С името Яница в Русе може да се срещнат 107 жени. Янко се казват 88  души.

Ивана е името на 87 русенки и почти толкова- 83, се казват Ивайла.

 Макар и не особено популярно, оказва се, че Йоан е името на 76 русенци.

  На Йовка се обръщат 34  дами, толкова и на Ивет.

Йонко са нарекли  32- ма мъже, а  Иванина -30 дами.   Ивон се казват с една по-малко.

12 души с името Йовчо празнуват в Русе, Йовко се казват 8.

Янчовците са шестима, а Йото- двама. 6 

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

   На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

   На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама