Днес е : Събота, 11 Юли 2020

Граждани от Русе и още 9 други града излизат тази вечер на протест в защита на Пирин

Публикация 04 Jan, 2018 / akcent.bg

   Граждани в десет града в страната излизат на протест в защита на национален парк Пирин тази вечер.. Причината за гражданско им неподчинение, организирано от коалиция "За да остане природа в България", са приетите между коледните и новогодишни празници поправки в плана за управление на парка, които позволяват строителство в парка.

   На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград природозащитните организации и граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. "незаконнорешение на Министерски съвет", което позволява строителство почти половината от територията на националния парк, заявяват от екокоалицията.

   По същото време жителите на Банско ще блокират първокласен път Е-79 в Симитли. Това съобщава Димитър Руксов, представител на сдружение "Бъдеще за община Банско" за агенция "Фокус".

  Протестното шествие в Руще ще започне от Халите в 18 часа.

  Исканията на протеста са за отмяна на решението на кабинета и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който "саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България."

   От "За да остане природа България" подчертават, че протестът е срещу:
– отварянето за строителство на 48% от територията на Национален парк "Пирин" – много повече от едно трасе за лифт, с което се погазват Законът за защитените територии и европейската директива за природните местообитания;
– подмяната на процеса на обществено обсъждане за промени в плана за управление на Национален парк "Пирин" – подадени са хиляди граждански становища срещу строителството в парка, които и досега не са входирани и нямат отговор;
- протесът се организира както от природозащитници, така и от граждани, които са против корупцията, непрозрачното взимане на решения и държавната подкрепа за бизнеси, които източват в офшорни фирми спечеленото в ущърб на българската природа.

  Решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин като отваря врати за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години, заявяват еколозите. Няма как да има компенсаторно залесяване, което би възстановило пораженията от унищожаването на природата на Пирин, коментират още природозащитниците и припомнят, че за да бъдат тези гори това, което са в момента – Ноев ковчег на биологичните видове на Европа, те са се еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка дейност.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама