Днес е : Четвъртък, 2 Юли 2020

`Цайт онлайн` за България: `Корумпирана, но не създава трудности`

Публикация 29 Dec, 2017 / akcent.bg


 
    България има големи проблеми с корупцията и правовата държава. Но пък не се противопоставя на големите държави в ЕС и охотно играе ролята на бллагонадежден балкански партньор, който не създава трудности. Това са някои от основните акценти в публикацията на онлайн изданието на германския  Ди Цайт“, която обрисува нещо като актуален политически портрет на страната, поемаща председателството на Съвета на ЕС след няколко дни.
  Публикацията е озаглавена "Корумпирана, но не създава трудности". Няколко цитата от нея публикува в петък:
 "За шест месеца България ще се премести от периферията в самия център на вниманието. Единайсет години след приемането ѝ в ЕС, на 1 януари 2018 страната за пръв път поема европредседателството. С нервно напрежение най-бедната държава в кризисния съюз на благоденствието в Европа очаква тази премиера. Не само дясноцентристкото-националистическо правителство в София, но и много граждани на балканската държава се надяват, че председателството ще подобри имиджа им на европейски бедняци“, пише "Цайт онлайн“.
   България не се е противопоставяла срещу големите и определящи държави в ЕС. Откакто беше приета преди 11 години, страната полага усилия за хармонични отношения с Брюксел и най-вече с Берлин. (…) Много българи смятат, че по-богатите държави в ЕС понякога се отнасят към тях като мащеха.
   Така например страната още не е влязла в мечтаното Шенгенско пространство. А пък успя с помощта на "Фронтекс" да затвори външната граница на ЕС. Макар че е изпълнила техническите изисквания и че Брюксел също се застъпва за приемането ѝ в Шенген, особено Холандия, но също и Германия все още имат резерви към българското членство: западните партньори се боят, че външната граница може "да омекне" най-вече заради печално известната корупция на българските гранични служители, отбелязва германското издание.
   След което добавя, че тази резервираност подсилва най-вече онези кръгове в България, които ратуват за проруски курс. Сред тях са различни популисти, но също така и социалистите.
   Все пак никой не поставя сериозно под въпрос членството на страната в ЕС и в НАТО. Прекалено очевидно е, че без тези два съюза страната щеше да е по-зле. Ето защо България охотно играе ролята благонадежден балкански партньор, който не създава трудности, се посочва в публикацията.
                  Слаба правова държава
        В обширната статия в "Ди Цайт" става дума за икономическото положение на България, за растящия стандарт - особено в големите градове, за нежеланието на българите да приемат мигранти, за националистите и за „ловците на бежанци" по границата.
    Към края на кореспонденцията авторът Томас Розер пише:  "На страната най-много ѝ вреди корупцията и слабостта на правовата държава. Според проучване на Европейския парламент от 2016 година, корупцията струва на България годишно почти 15 процента от социалния ѝ продукт. Могъществото на олигарсите и бизнес-интересите здраво държат политиката и правосъдието в ръцете си. Докато в съседна Румъния политиците-нарушители като на конвейер се изправят пред съда, в България корумпираните държавни служители все още почти няма от какво да се боят.”

Коментари

Реклама

Реклама