Днес е : Събота, 22 Февруари 2020

Съдия Бойчев и съдия Йосифов със служебна благодарност от ВСС

Публикация 26 Dec, 2017 / akcent.bg

  Районните съдии Велизар Бойчев и Ивайло Йосифов бяха удостоени със служебна благодарност от Висшия съдебен съвет. Магистратите получиха персонални грамоти заради участието си в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" и проявения висок професионализъм и компетентност при реализирането й.

  Програмата, която стартира като пилотна през 2014 година, е съвместен проект на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерство на образованието и науката (МОН). През 2016 година беше подписаното петгодишно споразумение за сътрудничество между ВСС и МОН, в изпълнение на което магистрати и съдебни служители от цялата страна доброволно и безвъзмездно се ангажират да изнасят лекции пред ученици от гимназиалния курс (VІІІ-ХІІ клас). Програмата е съобразена с възрастта на учениците, като акцентът е поставен върху деянията, по отношение на които подрастващите са уязвима група – детското насилие, домашното насилие и мерките за защита правата на жертвите, трафика на хора, киберпрестъпленията, хулиганските прояви на непълнолетните, престъпленията, свързани с наркотични вещества. В рамките на програмата учениците имат възможността да научат повече и за статута на магистратите, функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система.

На 27 октомври 2017 г. в гр. Единбург (Шотландия), Висшият съдебен съвет на Република България бе удостоен със специално отличие от журито на престижния конкурс „Кристални везни на правосъдието" на Съвета на Европа за Образователната програма. Наградата се присъжда ежегодно за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието.

Участието на Районен съд – Русе в Образователната програмата стартира през учебната 2016/2017 година с училище-партньор СУ „Христо Ботев" гр. Русе. Тогава магистратите работиха с 128 ученика от гимназиалния курс, пред които за няколко месеца изнесоха серия от лекции на различни правни теми от областта на гражданското и на наказателното право. Учениците няколкократно посетиха и сградата на Русенската съдебна палата.

  И през настоящата 2017/2018 учебна година съдия Бойчев и съдия Йосифов ще продължат срещите си с възпитаниците на СУ „Христо Ботев" гр. Русе.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама