Днес е : Неделя, 19 Януари 2020

В училищните лавки сиренето и шоколадът са с палма

Публикация 23 Dec, 2017 / akcent.bg

  Масираната проверка за качеството на храната в детските градини, училищните столове и бюфети и по време на ученически тържества и екскурзии в крайна сметка излезе с мижави резултати. На фона на масовото предлагане на нездравословни и некачествени закуски областните дирекции по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителя и областните дирекции на МВР са глобили едва 14 фирми в цялата страна от проверени 1838 търговски обекта.

  Пресцентърът на административната прокуратура съобщи вчера, че ревизията е продължила през целия ноември и е спряла от продажба 44.2 кг храна от неживотински произход, 11.5 кг месо, 109 л прясно мляко и и 19 л безалкохолни напитки. Освен това били затворени три търговски обекта, предлагащи негодни храни и напитки, опасни за здравето.

  Най-честите нарушения са продажба без регистрация по Закона за храните, предлагане на имитации на бяло саламурено сирене, лоша хигиена, изтекла годност, влагане на палмово масло вместо какао, прекаляване със стабилизатори, оцветители и ароматизатори, предлагане на цигари и наргилета на ученици и др. Най-много нарушения са засечени в София, Варна, Пловдив и Шумен.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама