Четвъртък, 28 Септември 2023

Дянков: Изчезнат ли хората от Северозапада, магистралите нямат значение

Дянков: Изчезнат ли хората от Северозапада, магистралите нямат значение
Публикация   20:52     04 Дек, 2017 /     akcent.bg   /     793
 
   Аз препоръчвам да се гледат статистиките откъде излизат хората. Разград е областта, откъдето за третото тримесечие на годината най-много хора излизат от България. Нататък следват Враца, Видин, моят град - Ловеч. Като се стигне до един етап, в който няма да има достатъчно хора, каквото и да правиш тогава, каквито и магистрали да строиш, няма значение.
Така смята бившият финансов министър Симеон Дянков.

   Следва един голям демографски и икономически срив. В Северна България икономиката липсва, допълни тй.

   Може да стигнем споменатите 5% ръст, но тези 5% в момента се изработват в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, напомни още финансистът.

   Дянков коментира и проблемите в здравеопазването: "В бюджет 2018 се дават допълнителни 400 млн. лв. спрямо предишната година, а само за последните 7 г. са дадени близо 2,5 млрд. лв. повече за здравеопазване. Всяка година продължават да се наливат пари и някак си системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява.", посочи той.

   Дянков нарече грешка мораториума от една година, през която няма да се сключват нови договори с болници и за нови лекарства. Този мораториум не трябва да е финансова стъпка, трябва да е медицинска стъпка - само ако учените и лекарите кажат, че няма нужда от нови лекарства. Мораториумът за мене е грешка. И то не е просто грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва. Всяка година влизат по 300-400 млн. повече в системата, а качеството не се подобрява.

  За поредна година ние губим още една година в работата в здравеопазването. А това е   добра година – това е една от най-добрите години - 2017-а, а 2018 г. според мен ще бъде още по-добра в икономиката на България.

  Дянков не вижда надежда и в призивите Румен Радев да наложи вето и нарече това "дребни закачки".


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha