Днес е : Вторник, 14 Юли 2020

Естония дала 50 млн. за е-управление. Ние – 2 млрд. лева. И къде сме?

Публикация 04 Dec, 2017 / akcent.bg

Едва 19% от българите са общували онлайн с чиновници в последната година. У нас администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си

   Около 2 млрд. лв. са изразходвани у нас в периода 2002-2016 г. за е-управление. Това прави средно по около 150 млн. лв. годишно национално и европейско финансиране.

   За изграждане на електронното си правителство лидерът в ЕС Естония е похарчила около 50 млн. лв. (около 25 млн. евро), от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код.

  Сравнението правят от Българската стопанска камара в последната публикация в рубриката: "Стига вече!".

  Българската администрация предлага 2900 електронни услуги, 87% от които са "първични" и едва 13% са "комплексни". Едва 19% от администрациите предоставят е-услуги.

  Естонското е-правителство обединява повече от 900 информационни системи, които предлагат над 5000 е-услуги, повечето от които "комплексни". 86% от естонските граждани притежават електронна лична карта.

  Картата предоставя достъп до всички електронни услуги, включително до тези на банките и компаниите за комунални услуги. С личните си карти естонците могат да плащат дори билети за паркинг или за градски транспорт.

  Всяка година естонската администрация пести по 2 тона хартия.

  Едва 19% от българите са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца (при 77% в Естония).

  У нас администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си. 453 часа годишно пък са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и плати данъците си – 9 пъти повече, отколкото в Естония.

  23 дни са нужни за започване на бизнес в България. В Естония от 2007 г. са необходими само 15 минути за създаване на фирма в иИнтернет. Компанията бива легализирана в рамките на няколко часа, а предприемачът може да започне работа същия ден.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама