Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Русенският въздух праща месечно около 70 русенци в болница

Публикация 23 Nov, 2017 / akcent.bg

Русенски страдат от тежка хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/

  60-70 русенци постъпват ежемесечно в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания с тежка хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/.

  Това съобщи началникът на лечебното заведение д-р Светослав Дачев при представяне на националната информационна кампания „Дишам свободно“. Около 3500 са болните, водещи се на диспансерен отчет. По думите му това вероятно е само една трета от болните, тъй като останалите или неглижират проблема, или не знаят за него.

  Основните причини за заболяването са замърсеният въздух и тютюнопушенето, поясни д-р Дачев.

  „От ХОББ умират повече хора, отколкото от рака на гърдата и белия дроб“, допълни Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ и зам.-председател на Национално пациентско обединение „Конфедерация Защита на Здравето“.

Болестта е особено коварна, защото се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Въпреки че е основно болест на напредналата възраст, напоследък възрастовата граница пада. По думите на д-р Дачев и в Русе има завишаване на броя на заболелите от ХОББ през последните години, а „благодарение“ на замърсяването на въздуха се увеличава и броят на децата, които се разболяват от пневмония и други белодробни болести.

„Идеята е лечението на тези пациенти да бъде изнесено в доболничната помощ и да не се достига до тежки състояния“, каза  д-р Роберт Шиков-началник на пулмологичното отделение.

  Източник: ТВН

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама