Григор Димитров спечели финалния турнир на АТП в Лондон. Българският №1 изигра поредния си страхотен двубой и победи белгиеца Давид Гофен с 7-5, 4-6, 6-3 след 2 часа и 30 минути игра.

  Мачът беше равностоен и драматичен и по-добрата психика на хасковлията му донесе победата. Двамата използваха противоположни стилове на обичайните си. Гофен игра предимно нападателно, а Димитров повече се защитаваше.

  Белгиецът започна срещата много агресивно и проби веднага в първия гейм. Григор изглеждаше леко смутен и това си пролича още при първото разиграване. Но и белгиецът не беше много уверен и пробивът беше върнат.

  Все пак в началните геймове на мача Давид беше много агресивен, уинърите му влизаха и до 4-2 за него диктуваше играта. Димитров показа, че се е развил много в психологическо отношение и с два силни гейма изравни и смути Гофен.

 

  Тогава Давид реши да изостави агресивния си стил и заложи на сигурната игра, с която е известен. Това даде сили на хасковлията и той намали грешките си. Двамата правеха страхотни разигравания, които по правило бяха дълги. Сетът клонеше към тайбрек, но Гришо успя да пробие в последния момент след 1 час и 1 минута игра. Той успя да спечели едва при петата си възможност, възползвайки се от грешка на съперника си.

 

  Уморени от дългия първи сет, втората част започна с разменени бързи геймове. Като че ли двамата си бяха дали почивка.

  В шестия гейм първи до възможност за брейк достигна Димитров. В решителната точка лайнсменът отсъди аут, но съдията даде корекция. Това смути Григор и Давид се измъкна с агресия.

  Докато разбере за какво става въпрос, Димитров бързо беше пробит и белгиецът взе психологическо преимущество. В този период на мача имаше всички признаци, че Гофен е способен на обрата постигнат в предишния ден срещу Роджър Федерер. Той затвори частта за 6-4 след 36 минути.

 

Снимка 324480

Източник: LAP.bg

  Третият сет се превърна в апотеоз на техничния и динамичен тенис. Имаше голямо количество разигравания, в които ситуацията постоянно се сменяше.

  Гофен започна отново мощно и имаше четири точки за пробив още в първия гейм. Отразяването им се оказа ключов момент в мача. Гришо също натисна и геймовете станаха дълги.

  В четвъртия гейм пролича нервност в белгиеца. Движенията му станаха резки и показваха склонност към грешки. Димитров взе петия гейм на нула и натисна в шестия.

  Пробивът стана при втората възможност на 12-тото разиграване. Гофен сбърка права, която изглеждаше печеливша. В този решителен гейм Димитров беше пасивен и точките се решаваха от уинъри или грешки на съперника му.

 

Снимка 324478

Източник: LAP.bg

  Беше ясно, че затварянето на мача няма да е лесно. Григор сравнително лесно спечели подаването си за 5-2 и направи 3 страхотни отигравния с, които си осигури същия брой възможности за шампионски точки.

  Гофен заложи отново на агресията и се спаси, давайки си още една възможност. В последния гейм на мача той продължи да натиска и да бъде нападателен, но Григор пласира хубави сервиси и достигна до нови два мачбола. Първият беше отразен с излизане напред. При втория Гофен водеше разиграването, но сбърка и мачът свърши.

  Двамата се прегърнаха в средата на корта и Григор Димитров се разплака. Той вече влезе в историята на тениса.

 

Снимка 324483

Източник: LAP.bg

   Срещата предложи качествена и красива игра. Защото и Димитров, и Гофен са много технични и зрелищни тенисисти.  В случая по-голямата физическа сила на българина не беше толкова важна, колкото по-добрата му психика. За това той трябва да благодари на Дани Валверду, изградил характера му на победител.

  В мача имаше 210 разигравния. Григор спечели 108, а Давид 102. Гофен има по-висок процент на първи сервис 78% на 70%. Но се оказа, че вторият е по-важен. Там Григор бие с 50% на 42%. Изненадващо асовете са за Гофен 10 на 5. Двойните грешки за Димитров - 6 на 5. Едната реализирана брейк точка повече реши мача, а тя стана след грешка.

  Това е най-голямата турнирна победа в кариерата на момчето тръгнало от Хасково. Пред него вече са само купите от Големия шлем. А на тези, които са против неговите спортни подвизи, може да кажем: Радвайте се, българи!