Днес е : Четвъртък, 22 Октомври 2020

Разходите за сметки скочиха с над 12%

Публикация 17 Nov, 2017 / akcent.bg

   Разходите на домакинствата за плащане на сметки за ток, вода и отопление са нараснали с над 12% за година. А разходите за обзавеждане и поддържане на дома са скочили с 41%, сочат данните на НСИ. Така общите разходи за дома са се увеличили с 20,3% до 187 лв. на месец.

  Оказва се, че разходите за поддържане на жилището нарастват над два пъти по-бързо от доходите на хората, които за година са се увеличили с 9,4%. Месечният доход на едно домакинство в страната е средно 1091 лв., което прави по 477 лв. на човек, сочат данните на НСИ за периода от юли до септември. Сумата е доста малка, при положение че средната заплата вече надмина 1064 лв. Но доходите в домакинството се разпределят между всички членове. Така дори един от съпрузите да взима висока заплата, ако в семейството има дете, пенсионер или безработен доходите на човек падат значително.

  В резултат на изпреварващото увеличение на разходите за сметки и за обзавеждане, вече 17,7% от всички разходи на домакинствата отиват за дома.

  Но най-голямото перо в семейния бюджет е прехраната, за която отиват средно 317 лв. на месец, или над 30% от всички разходи. Сериозен ръст от 17,6% има и при разходите за транспорти съобщения, което също изпреварва увеличението на доходите. За да могат да се справят в тази ситуация българите увеличават с по-бавни темпове разходите си за храна, свободно време и здраве. За свободното си време домакинствата дават средно по 66 лв. на месец, което е дори по-малко от плащаните от тях осигуровки.

  По отношение на източниците на доходи, най-голям ръст от близо 30% има на парите, които се печелят от самостоятелна заетост. Това показва, че има раздвижване на микро фирмите и при хората със свободни професии. Все още обаче доходите от самостоятелна заетост са само 7,7% от всички пари в семейния бюджет. Доходите от заплати за година са нараснали с 10%.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама