Днес е : Петък, 21 Февруари 2020

Каолин се сдоби с ново находище за кварцови пясъци в Сърбия срещу 1 млн. евро

Публикация 10 Dec, 2010 / Румен НИКОЛАЕВ

Компанията ще инвестира 850 000 евро за 5 години в придобитото от нея пето по ред находище в западната ни съседка

 

 

Юго-Каолин - дъщерно дружество на Каолин АД в Сърбия, е придобило правата и активите на Белоречки Пешчар, в сръбския град Бор. Сделката възлиза на 1 млн. евро, като освен това компанията ще инвестира 850 хил. евро за срок от 5 години. Тази сделка осигурява на Юго-Каолин възможност да добива кварцови пясъци от находище Бяла Река, съобщават от компанията..

Суровината в находището е една от най-качествените в Европа и е подходяща за производство на кварцови пясъци с ниско съдържание на железни окиси с приложение в производството на кристал, специални енергоспестяващи стъкла и фотоволтаични панели. Това е петата поред сделка на дружество от групата на Каолин в Сърбия и продължение на успешната регионална експанзия на компанията в Югоизточна Европа. След придобиването на 100 % от Юго-Каолин през 2003, Каолин придоби активите и дейността на Сърбокварц - най-големият производител на кварцови пясъци на територията на бивша Югославия, както и контрола върху дружеството Копови - гр. Уб, вторият по-големина производител на кварцови пясъци в Сърбия.

След преструктуриране на дейността на дружеството в Сърбия през 2007 Юго-Каолин учреди две свои самостоятелни дружества – Сърбокварц и ИМГ. Основният предмет на дейност на Сърбокварц е добив, преработка и търговия с пясък.

В началото на 2008 Юго-Каолин придоби 100% от друго сръбско дружество – Рудник Неметала, Вальево, което в края на годината се вля в Копови. През същата година Юго-Каолин закупи и 75% от капитала на Ватростал Минералс.

През последните няколко години Каолин реализира мащабна експанзия на Балканите чрез придобиването и/или учредяването на свои дъщерни дружества в Сърбия, Румъния, Украйна, Турция и Албания. Наред с това дружеството продължава да развива и новите си географски пазари като Египет, Сирия и другите страни от Близкия изток и Азия.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама