Днес е : Четвъртък, 28 Януари 2021

ИПИ: Да се премахнат данък лихва и преференциалния ДДС за туризма

Публикация 13 Nov, 2017 / akcent.bg

Министерството на финансите предлага в своя проектобюджет разходи с близо 3.6 млрд. лева повече - общо 39.3 млрд. лева

  Експертите на Института за пазарна икономика предлагат премахване на "неефективни" данъци, като тези върху дивидентите, лихвите, застрахователните премии, както и премахване на данъчните преференции като намалената ставка ДДС върху туризма.
В коментар от коментар на икономистите за приетия на първо четене проектобюджет за бюджет се предлага също и отказ от увеличението на осигурителната вноска за държавна пенсия (заложено увеличение от 1 процент от 2018 г.) и отпадане на възможността за прехвърляне парите от пенсионните фондове към солидарната система. Институтът предлага и разбиване на монопола на здравната каса и прехвърляне на 2 процентни пункта от здравните осигуровки към частните фондове.

  Приходите в държавния бюджет през 2018 година могат да бъдат 36.9 млрд. лева или 35 процента от БВП, при заложени в проектобюджета на Министерството на финансите приходи от 38.2 млрд. лева, което е 36.2 процента от БВП, посочват икономистите. Те смятат, че разходите в държавния бюджет през 2018 година трябва да са 35.7 млрд лева или 33.9 на сто от БВП.

  Министерството на финансите предлага в своя проектобюджет разходи с близо 3.6 млрд. лева повече - общо 39.3 млрд. лева. Икономистите също смятат, че е реалистично в проекта да се заложи бюджетен излишък от 1.1 на сто от БВП, а Министерството на финансите - бюджетен дефицит от 1 на сто от БВП.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама