Днес е : Понеделник, 3 Август 2020

Самолетите могат да почакат, пари са нужни за образование и здраве, смята Симеон Дянков

Публикация 11 Nov, 2017 / akcent.bg

    В бюджета за следващата година трябва да се предвидят повече пари за образование и здраве, а покупката на нови самолетите може да почака, каза днес по Би Ти Ви бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него инвестициите в образование са закъснели, като специално в средното образование е трябвало да се дадат повече пари през 2013 година.

  "България затъва в международната класация на средните училища от около осем години. Средното ни образование трябва да се насочи", подчерта Дянков. Говорейки за здравеопазването той изрази надежда, че новият здравен министър Кирил Ананиев ще успее да направи успешна реформа на клиничните пътеки.

  "Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 г. През 2010 – 2011 г. направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките са сърдечно-съдови заболявания са завишени – там има добро лоби", коментира Дянков.

  Като единствен проблем на бюджет 2018 бившият финансов министър вижда държавния дълъг. "Все пак се залага на 1% дефицит", поясни той.

"12 години не е имало такава добра икономика в Европа. Ако в тези най-добри години сме на дефицит, това означава, че в тежките години няма да сме готови и ще затънем още повече", смята Симеон Дянков.

  По повод датата 10-ти ноември бившият финансов министър подчерта, че преходът е дал свобода на словото, но при извършването му има две основни грешки - лошата приватизация и финансовото разделение между северна и южна България. Дянков подчерта, че с раздържавяването страната се е провалила, а за края на разделението север-юг и сега се прави малко.

  Според него председателството на Съвета на ЕС е добра възможност България да влезе в чакалнята на еврозоната. Той поясни, че процесът на одобрение ще отнеме поне две години, но още с началото му лихвите за фирмите и обикновените хора ще паднат.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама