Днес е : Сряда, 19 Февруари 2020

Колко е данъкът върху такситата в България?

Публикация 10 Nov, 2017 / Зорница Славова, ИПИ

Патентният данък в Русе е като този в Търново и в Тутракан

  След като миналата година правителството гласува промени в Закона за местните данъци и такси, през 2017 г. таксиметровите автомобили вече се облагат с патентен данък, вместо с корпоративен. Според закона всяка община трябва да определи размера на новия данък, спазвайки минимума и максимума от съответно 300 до 1000 лева.

   Чрез заявления за достъп до информация до всяка от 265-те български общини ИПИ поиска размерите на данъка върху такситата, а базата данни е използвана и в годишното изследване „Регионални профили: показатели за развитие”[1].

   Данните са за 180 общини – близо 70% от българските общини като при останалите 85 или не е посочен конкретен размер, или на територията им не се предлагат таксиметрови услуги.

   Само една община – община Созопол – е наложила максималния допустим размер на таксиметровия превоз от 1 000 лева. Следващите общини с най-високи ставки са големите областни центрове - столицата (850 лв.), Пловдив (750 лв.), Варна (690 лв.) и Бургас (660 лв.). В челната десятка присъстват и още две морски общини от Бургаска област – Поморие и Приморско с данъчни ставки от по 600 лв.

  Прави впечатление, че над 72% от българските общини, за които има данни и определена ставка (130 от 180 общини) са определили размерът на данъка да е на минималната ставка от 300 лева. Така например във всички общини от областите Видин, Добрич, Кюстендил и Пазарджик размерът му е точно 300 лева.

  Фактът, че почти 3/4 от общините са наложили минимума поставя въпроса дали ставката не е висока (още повече, че при първоначалното предложение за промени подът беше 400 лв.) и как ще се отрази на пазара.  

Дискусионен е и въпросът дали заплащането на патентния данък наведнъж няма да затрудни допълнително упражняващите дейността.


[1] Изследването на ИПИ „Регионални профили: показатели за развитие 2017” ще бъде представено в края на месец ноември 2017 година. 


 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама