Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

Д-р Маргарита Николова спечели приза Лекар на годината на Българското сдружение по превантивна медицина

Публикация 08 Nov, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

Директорът на РЗИ Русе получи наградата статуя на Орфей за своевременното откриване на източника на зараза от малария, предотвратявайки с екипа си епидемия в града

   Снимки: 1,2,3

    Комисията, която направи избор от няколко предложения за награда, се спря на д-р Маргарита Николова, директор на РЗИ Русе. Това обяви председателят на Българското сдружение по превантивна медицина до. Галев при откриване на 9-та Национална конференция по превантивна медицина, която се провежда в Русе. Той и връчи статуетка на Орфей и букет цветя.

   Статуетката е дело на големият български скулптор Крум Дамянов ,  предоставил я да бъде награждаван най-добрият Лекар на годината от името на Българското сдружение по превантивна медицина в областта на общественото здраве, обясни доц. Галев.

  Наградата се връчва заради един случай от миналата година през декември….  80 годишен пациент, който е минал пред няколко клиники, е със съмнения за пневмония, но не може да се намери причината. Никога не е напускал Русе. След консултация с паразитологичната лаборатория в РЗИ Русе се открива малария. В рамките на 24 часа бе открит източника на заразата- африкански студент, който е дал кръв за кръвопреливане, при това в кардиологична клиника.

  При условия, че в Русе има много комари,, ако това се беше случило през юни и ако Общественото здраве в лицето на д-р Николова не беше успяло да установи причината в рамките на 24 часа, да открие и да изолира източника на заразата и да бъде лекуван, то Русе щеше да се сдобие с една огромна епидемия от малария, сподели доц. Галев

   Д-р Маргарита Николова благодари на екипа, който е направил това технологично проучване- д-р Цветелина Мирчева- директор на дирекция „Надзор на заразните болести”, д-р Маргарита Големанова, инспекторите Преслава Жекова и Геновева Дарашка и клиничен лаборант Константина Йорданова от лаборатория „Медицинска паразитология”.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама