Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Данаил Кирилов: Искаме време за правосъдието относно сделките по приватизация

Публикация 08 Nov, 2017 / akcent.bg

Проф. Близнашки: Популистики ход е законопроектът за приватизационните сделки

   Ако бъде внесен в НС законопроектът, с който да отпадне давността за разследване на приватизационните сделки, Корнелия Нинова няма да има право да гласува, защото ще е в конфликт на интереси. Това заяви в "Още от деня" председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Парламентарната група на БСП също ще трябва да се въздържи от гласуване и обсъждане на законопроекта, уточни той. Според него Нинова няма да има право да участва, тъй като е участник в приватизационните процедури.

   Данаил Кирилов: Не ви ли се струва цинично точно хората, които са участвали в тези процеси на времето да говорят понастоящем за корупция.

  Той заяви още, че ГЕРБ гледа равно на сделките и ги дели на периоди. Не твърдим, че приватизацията по Костово време е различна от следващото правителство, каза Кирилов.

  По думите му идеята за отпадане на давността за приватизационните престъпления цели да даде време на правосъдието.

  Данаил Кирилов: Ние политиците отговаряме за политическата воля. Ние трябва да гарантираме на нашия правен ред възможността да не изтече давността и да дадем време на разследващите органи и на наказателния съд да разгледат всички приватизационни сделки без оглед тяхното осъществяване във времето. Ние не претендираме, че сме съд, както и не претендираме, че политиците ще разследваме.

Бившият служебен премиер Георги Близнашки нарече популистики ход идеята за отпадане давността за разследване на приватизационните сделки.

   ..................

    Георги Близнашки: Беше пропуснат моментът. Ако го бяха направил през 2009 година, когато дойдоха на власт като политическа партия е едно, но сега при трети мандат на премиера Борисов. Това е класика в жанра. И Георги Първанов на времето, след като му приключи мандата постави въпроса за отваряне на икономическите досиета на прехода.

   Моментът беше пропуснат някъде в началото на новото хилядолетие. Тогава БСП се готвеше да атакува 300 сделки, най-тежките случаи на корупция. Всичко това беше забравено и за това е толкова трудна у нас борбата с корупцията, защото времето покрива. Много трудно сега ще се съберат факти и доказателства, за да се стигне до съдебни процеси. Но нека се опита.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама