Сряда, 27 Септември 2023

ЕС губи 60 млрд. евро заради офшорните зони

ЕС губи 60 млрд. евро заради офшорните зони
Публикация   07:30     08 Ноемв, 2017 /     akcent.bg   /     1090

Брюксел отново обсъжда изготвянето на ”черен списък” на данъчните убежища

   Европейският съюз(ЕС) губи годишно 60 милиарда евро от укрити данъци, тъй като международните концерни се регистрират в офшорни зони с помощта на юрдически лица. Това е около 1/5 от всички данъчни задължени на компаниите в ЕС, пише германският в. "Зюддойче цайтунг", цитирайки разчетите на френския икономист Габриел Цукман. Според него от тази практика най-силно е ощетена Германия, която не успява да събере около 17 млрд. евро, или почти една трета от корпоративните данъци в страната. Франция пък би могла да събира всяка година поне 25% повече от фирмите, а Великобритания поне 20 на сто, пише изданието. В две трети от случаите с укрити данъчни задължения се дължи на т.нар. данъчни райове вътре в ЕС - Холандия, Ирландия или Люксембург, а не заради регистрацията на юридически лица на Карибските острови.

   Регулирането на сметките, които са незаконно притежавани в чужбина, ще донесе на Франция повече от един милиард евро през т.г. и малко по-малко през 2018 г., което общо означава повече от 8 млрд. евро от 2013 г. досега според доклад, публикуван в понеделник от Сметната палата. Службата за обработка на коригиращите декларации позволява на притежателите на тайни сметки в чужбина да извадят наяве притежаваните от тях суми, които не са били обложени с данъци по време на данъчна амнистия. Правителството бе обявило през септември, че тази служба ще бъде закрита в края на годината, но в доклад на Сметната палата се иска тя да продължи да бъде активна, докато последните молби за узаконяване на тези суми не бъдат разгледани и обработени. Дейността на службата от четири години насам, е увенчана с голям успех", отбелязва Сметната палата. Според нейните данни става дума около 51 000 молби за обща сума на авоарите от 32 млрд. евро, като тази сума може да се увеличи още до 31 декември.

   Министрите на финансите на страните от ЕС обсъдиха вчера с изготвянето на "черен списък" на данъчните убежища по света, съобщи "ИЮ Обзървър". Решението темата да бъде отново включена в дневния ред на месечното заседание е взето след публикуването на "Досиета от Рая" в няколко медии през уикенда. Страните в ЕС от месеци планират да постигнат споразумение за такъв списък на данъчните убежища до края на тази година и новите разкрития подновиха дискусията. Критериите за определение за данъчно убежище се различават много сред държавите от ЕС, като някои не включат юрисдикции в националните си списъци.

                    РАЗКРИТИЯ

    Над 8 млн. долара е инвестирал пенсионният фонд на британските депутати в офшорна зона на остров Джърси в Ламанша, пише в. "Файненшъл таймс". Изданието нарича това "неудобно откровение за политиците, които критикуват данъчните оазиси". Освен това фондът е вложил, по данни на изданието, почти 7.9 млн. долара в компаниите "Амазон", "Епъл" и "Алфабет", чиято собственост е "Гугъл". Британските политици многократно са критикували тези технологични гиганти от САЩ във връзка с плащането на данъци, припомня вестникът.

  ...  8 млрд. евро си върна Франция от 2013 г. от регулирането на сметките, които са незаконно притежавани от французи в чужбина, сочи доклад, публикуван от Сметната палата на страната.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha