Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Цветанов: България и Румъния готвят съвместна декларация за Шенген

Публикация 07 Nov, 2017 / akcent.bg

Д  епутатите от българската и румънската парламентарни комисии по вътрешна сигурност ще изработят съвместна декларация, която да бъде в подкрепа на усилията на България и Румъния за присъединяването към Шенгенското пространство.

  Това съобщи председателят на българската комисия Цветан Цветанов, който се срещна с колегата си Дорел-Георге Къпрар в Русе, а след това двете комисии проведоха първото си съвместно заседание, предаде кореспондентът на БГНЕС в крайдунавския град .

   Цветанов обяви още, че българската страна е поела ангажимент за общи действия с румънците в областта на киберсигурността. „В парламентарното измерение на предстоящото председателство София ще бъде домакин на срещата на представители от националните парламенти и на вътрешните комисии, Европейския парламент и ще можем действително да гласуваме процедурните правила за парламентарен контрол на Европол от националните парламенти и от ЕП. Говорихме също за това, че в програмата за българското председателство ще включим и свързаността, свързана с дигиталното пространство, киберсигурност, което има пряко отношение към темата Европол. Поехме ангажимент, че на тази среща ще присъства от България Мария-Габриел и еврокомисарят Ким, който отговаря по киберсигурност“, обясни още Цветанов.

  Дорел-Георге Къпрар сподели, че двете страни се нуждаят от подкрепа в Брюксел и трябва да работят заедно. „Проблемите на България са проблеми и на Румъния, желанието на България да се присъедини към Шенгенското пространство е и румънското желание. И съм убеден, че заедно можем да намерим възможността да осъществим целите си“, каза той. Къпрар пожела след българското председателство страната ни да сподели опита си с румънците, които го поемат през 2019 г. /БГНЕС

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама