Нито 1 готова къща в Хитрино след 7 млн. лв. и 11 месеца... или

Нито 1 готова къща в Хитрино след 7 млн. лв. и 11 месеца... или
Публикация   18:25     05 Ноемв, 2017 /     Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     1451

15 от новите къщите, които се строят в Хитрино, са почти готови - въпрос на интерпретация

Снимки: 1,2  
   Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил даде в четвъртък пресконференция в Шумен, на която изпреварващо отчете стореното след трагедията миналата година. Появилите публикации в медиите показаха, че чашата за едни е полупълна, а за други- полупразна. 
  От публикациите стана ясно, че общинската администрация прави нещо, но то е далеч от очакваното потърпевшите да имат покрив и да посрещнат на топло в собствени къщи тази зима. 
   Още на другия ден екип на Акцент. БГ посети Хитрино. Първите впечатления не вдъхваха оптимизъм. Автогарата, аптеката са във фургони. Стоят изгорени сгради - частни и общински, случайно или не, и сградата на Общината стои опушена.
  Настроението у хората е странно- у повечето се таи нежелание да коментират ситуацията, близките на загинали и пострадали много приличаха на герои от разказа "Напаст божия" на Елин Пелин, където отчаянието е обгърнало близките на загиналите и на пострадалите в катастрофата.
  Смразяващ факт се оказа, че от всички, с които разговарях, никой не вярваше на официалната версия. Хората не търсеха виновни, просто не вярваха, че някога ще бъде посочена истината. Не разбираха защо не са били допуснати и чуждестранните експерти, които фирмата превозвач е поканила и са били на мястото на инцидента. И бай Кольо не вярва, че единствено и само машинистите носят вина за случилото се.
 …. Страх. Всеки опит да се навлезе в детайли по инцидента или пък какво се случва с милионите, обещани и дадени във връзка с трагедията, остават без отговори, без коментар. Кметът Нуридин Исмаил беше в София заедно с единия си заместник, а другия предпочете да не отговаря какво се случва и какви са тези 12 проекти, от които община Хитрино ще усвои 20 млн. евросредства.
 Хората, с които се срещнах, се страхуват, дори да застанат със собствените си имена. Властта на кмета след четвърти мандат на управление е надпартийна. Той е и организирал и намерил адвокатите, които търсят пари за пострадалите с дела. 
  Съгласили са се, тъй като той им е обяснил, че ще поеме адвокатските разходи. Хората обаче нямат представа кога ще получат и колко, и въобще дали ще получат нещо. … Просто смразяващо равнодушие…. и бездушие.  
   Иначе, общественото внимание е насочено към разходване на европейските средства- нещо, което се оказа, че няма общо с трагедията в Хитрино. Фактът, че няма задършена къща и че има доста незапочнати е повече от страскащ. Центърът на Хитрино е застинал в руините и всичко езглежда като една гротеска. 
Но пък явно времето е подходящо за бизнес, и то за сериозен бизнес… 
…Явно и затова средствата от 5 млн. лева за капиталови разходи стоят почти небутнати, а тягостната атмосфера от руините в центъра кореспондира и с настроението на хората там.
   15 от новите къщите, които се строят в Хитрино, са почти готови 
   2 ноември – 24 часа Шумен
  Десет къщи, които се строят безвъзмездно от Камарата на строителите в Хитрино, са готови на 85 процента. Изграждането на една закъснява поради причини свързани със собствеността на имота. Това съобщи на пред БТА в Шумен кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. 
   От 13-те къщи, които ще се изградят в населеното място със средства от Социалния фонд, пет са готови на 70 процента, пет са на етап полагане на основи, а строителството на три къщи все още не е започнало, но проектите им са изготвени. Забавянето на строителството им е поради проблем с имотите, които са наследствени, отбеляза Исмаил. По думите му през зимата се очертава само трима жители на Хитрино да се наложи да живеят във фургон, но двама от тях имат възможност да живеят и на друго място. "Най-тежкият случай е на Николай Цачев, за който или ние ще се грижим, или ще го настаним в социален или старчески дом", уточни Исмаил
   По думите му вече са напълно ремонтирани покривите на 37 къщи в Хитрино, по 14 се работи, а за още 15 покрива предстои да се сключат договори. " Ако някъде не може да се направи основен или частичен ремонт, ще пратим майстори, които ще отстранят евентуални течове, за да могат хората да обитават къщите си през зимата", допълни Исмаил.
   Ако някой си е мислил, че в рамките на седем, осем, девет месеца ще заличим всичко и няма да има следа от инцидента в Хитрино, мисля, че с подобни ситуации не се е занимавал. 
   Ние, като екип, от Обществения и Общинския съвет, имаме амбицията това което правим за възстановяването на Хитрино, да бъде като показно за страната как се излиза от подобна тежка ситуация, каза още Исмаил.
  На пресконференцията той направи отчет на изразходваните средства за възстановяване на Хитрино и за извършените строително-ремонтни дейности в населеното място.

     Нито 1 готова къща в Хитрино след 7 млн. лв. и 11 месеца

19 минути

   Кметът на Хитрино не можа да отчете нито 1 завършена къща след 7 похарчени от него милиона и 11 месеца, минали от инцидента между 9 и 10 декември миналата година.  „Ако някой си е мислил, че в рамките на 7-8 месеца ще заличим всичко и няма да има следа, с подобни ситуации не се е занимавал”, заяви изключеният от ДПС заради флирт с ГЕРБ  Нуридин Исмаил на специална пресконференция в БТА. Вместо да отправи модните напоследък обвинения във фалшиви новини, той се накисна допълнително, тъй като в медиите до момента се пишеше, че поне 5 семейства, пострадали от взривовете при неизяснена и до момента жп катастрофа, ще имат дом тази зима. С което и подби течащата плахо в момента акция за набиране на средства в помощ на загиналите в Бургаско от пороите миналата седмица 5 души.

   Кметът отчете, че са предвидени 13 нови сгради, които трябва да се изградят по Социалния фонд, но те са на етап издадени 11 разрешения за строеж, а договорите за 9 къщи вече са сключени. От тях 5 са завършени „на 75%”, което значи, че няма нито една готова, 5 „са на основи”, а 3 не са започнати „заради проблем с документите”.
От 11 къщи, които трябва да бъдат построени от Строителната камара, 10 са готови „на 85%”, което значи, че нито една не е завършена. „При последната има забавяне заради особености при имота”, обясни той.
„Има готови 37 покрива. По още 14 се работи, а по още 15 ще се сключат договори. Това са къщите, които са най-тежко пострадали и ние ще покрием преди зимата. Във всички останали може да се живее. Ако някъде се наложи, ще пратим майстори да пренаредят, за да може хората да изкарат зимата”, увери кметът. Самият той, разбира се, няма да живее в недовършена къща в един от районите, където натрупват най-много снегове и веят най-силни ветрове поради характера на местността.

   Нуридин Исмаил отчете, че от Социалния фонд са похарчени 4 819 000 лв. Средствата са използвани за лечение, обезщетение на близки, социална помощ на пострадали и ремонт и строеж на къщи.

  От събраните близо 2 000 000 лв. в БЧК, са изхарчени 1 776 00 лв. за храна и ремонти и обзавеждане. От дарителската сметка в Общината са похарчени 283 000 лв. за лечение, отопление и квартири. От Капиталовите разходи в размер на 5 000 000 лв., са използвани едва 400 000лв. за разчистване на руйни.


 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha