През учебната 2011/2012 г. Дирекция ”Профилактика на болестите и промоция на здравето” при РЗИ-Русе проведе проучване на асортимента на храни и напитки, предлагани в училищните бюфети на русенските училища за спазване изискванията на Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците (ДВ бр. 63/07.08.2009 г.).
Проучването се проведе в периода м. септември - м. ноември 2011 г. и обхвана 36 училища в гр. Русе. През настоящата учебна година в 22 училища на града има регистрирани училищни бюфети, като в 2 големи училища съществуват по два бюфета. В 14 училища нама училищни бюфети, а в едно (ПГХТБ) е ситуиран апарат за закуски и напитки.
Целта на настоящото проучване е да се установи наличността на определени асортименти храни и напитки в бюфетите, както и да се проследят и съпоставят данните от същото проучване, проведеното през м. май 2009 г., когато в сила беше Наредба № 26/2000 г. Новата Наредба № 37 цели да осигури здравословно хранене на учениците чрез пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко и млечни продукти, увеличаване приема на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.
В обхванатите с проучването училища в асортимента, предлаган в бюфетите, преобладават сандвичи/хамбургери с нетлъсти меса и колбаси – в 79 %, следват сандвичите, съдържащи зеленчукова компонента (лютеница, кьопоолу, руска салата, печени пиперки, маслини) – 58 %. В 46 % от училищните бюфети се предлагат сандвичи/хамбургери с млечна компонента – сирене, кашкавал и др. (фиг. 1 Приложение 1). В сравнение с данните от 2009 г. с 16 % се е увеличил броят на предлаганите сандвичи със зелечукова компонента, като в асоритемента от зеленчуци се добавят и пресни домати, краствици, зеле. С 12 % се е увеличило количеството на хамбургерите, съдържащи нетлъсти меса и колбаси. В нито един училищен бюфет не се предлагат сандвичи с риба и яйце. С 21 % по-малко са сандвичите с млечна компонента (сирене, кашкавал, извара, млечни салати), за разлика от 2009 г., когато те са били преобладаващи (67 %).
В 100 % от бюфетите в училищата, обхванати с проучването, се предлагат тестени закуски с млечна компонента – сирене, кашкавал, извара, в 96 % (с 13 % повече от 2009 г.) има тестени закуски, съдържащи нетлъсти меса и колбаси. Значително е увеличен делът на бюфетите, предлагащи тестени закуски с яйца и млечен продукт – от 25 % през 2009 г. на 54 % през 2011 г. С 4 % повече са бюфетите, предлагащи тестени закуски с яйца и колбас – 21 %, но този процент е все още твърде нисък. Малко са тестените закуски със зеленчукова компонента (спанак, зеле, праз и др.) – едва 8 % (при 17 % през 2009 г.), но това се компенсира с по-големия дял на сандвичи със зеленчуци. Тестени закуски с плодова компонента (ябълка, тиква и др.) се предлагат в 8 % от училищните бюфети (8 % и през 2009 г.). Тестените закуски без плънка – геврек, питка, кифла, кроасан и др. се предлагат в 46 % от проверените обекти (фиг. 2 Приложение 1).
В асортимента на млеката най-висок е делът на айряна – в наличност в 75 % от училищните бюфети, следва плодово прясно мляко – при 67 % (с 34 % повече от 2009 г.). Традиционното кисело мляко е в наличност само в 29 % от бюфетите (за разлика от 2009г., когато е присъствало в 58 % от тях). В 54 % от тях се предлага прясно мляко с какао, в нито един училищен бюфет обаче не се предлага прясно мляко (фиг. 3 Приложение 1).
В асортимента на сокове и нектари пробладават натуралните със захар – в 96 % от училищните бюфети, а само 29 % предлагат натурални без захар. В 79 % има сокове и нектари на плодова/зеленчукова основа. В 25 % от проверените бюфети се предлагат сокове с плодова есенция и подсладител, а според Наредба № 37 те не се допускат (фиг. 4 Приложение 1).
Сладкарски изделия като кейк, паста, торта, еклер и др. не се предлагат в нито един от проверените училищни бюфети, което е в съответствие с изискванията на Наредба № 37 (фиг. 5 Приложение 1).
Захарни и шоколадови изделия като шоколад, шоколадови десерти, бисквити, бонбони и др. се предлагат в 96 % от бюфетите (фиг. 5 Приложение 1). Според чл. 6 от Наредба 37 в бюфетите не трябва да се предлагат захарни и шоколодови изделия, с изключение на шоколад. Това изключва вафлите и сухите пасти, които обаче се срещат в 25 % от училищните бюфети в Русе.
Чл. 6 от Наредбата забранява и предлагането на екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина – това са предпочитаните от повечето деца, но нездравословни за тях, снаксове и чипсове – те са открити в 25 % от проверените бюфети. В сравнение с проучването през 2009 г. броят им е значително намалял (със 75 %), като тогава са се предлагали във всички бюфети.
Плодове, предлагани на брой, могат да се открият в 67 % от тях (фиг. 5 Приложение 1) – с 25% повече от 2009 г.
През 2009 г. почти всички бюфети в училищата (83 %) са предлагали на учениците газирани безалкохолни напитки със захар, през 2011 г. проценът им спада значително до 8 %, но според наредбата те изобщо не трябва да присъстват в асортимента на напитките в училищните бюфети. Газирани безалкохолни напитки с подсладител, които също се забраняват в наредбата, се срещат в 4 % от проверените обекти (срещу 50 % през 2009 г.). Минерални води има в наличност в 96 % от проверените училища, само един училищен бюфет не е разполагал с минерална вода в деня на проверката (фиг. 6 Приложение 1).
Едно училище в гр. Русе (ПГХТБ) разполага с апарат за предлагане на закуски, но в този апарат не се предлагат сандвичи и закуски, а само захарни и шоколадови изделия, и минерални води.
От проведеното проучване могат да се направят следните изводи:
Не е достатъчно разнообразен асортимента на предлаганите сандвичи и хамбургери в училищните бюфети; преобладават предимно сандвичи и закуски с нетлъсти меса и колбаси. Не се предлагат достатъчно сандвичи и закуски със зеленчукова и плодова компонента, които са здравословни и същевременно хранителни и полезни за здравето на учениците.
Малък е делът на училищните бюфети, предлагащи традиционните български прясно и кисело мляко, необходими за растежа на децата.
Повишен е делът соковете и нектарите на плодова/зеленчукова основа; преобладават обаче натурални сокове със захар, а такива без захар са в наличност едва в няколко от бюфетите в училищата; все още в 25 % от бюфетите се срещат сокове с есенция и подсладител.
Силно е занижен делът на газираните безалкохолни напитки в бюфетите, в сравнение с данните за 2009 г., но те изобщо не трябва да се предлагат!
25 % от училищните бюфети през 2011 г. предлагат все още на децата така вредните за тях снаксове, чипсове, сухи пасти, вафли.
Добър показател от проучването през 2011 г. е, че сладкарски изделия (кейк, паста, торта, еклер и др.) не се предлагат в нито един от обхванатите училищни бюфети.
Не всички училищни бюфети, само 67 % от тях, предлагат плодове.
От 15 септември 2009 година влезе в сила Наредба № 37/21.07.2009г. за здравословното хранене на учениците, издадена от Министерството на здравеопазването. С нея се уреждат изискванията за осигуряване на здравословно хранене на учениците, организирано в ученическите бюфети, столове и автомати за закуски и напитки на територията на училищата. Това би следвало да подобри качеството на услугите и продуктите в училищните бюфети, но за съжаление подобрение е настъпило само по някои от критериите (сравнителна таблица - приложение 2). Данните от направеното проучване дават основание за завишаване на контрола на предлаганите храни и напитки в училищните бюфети.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай