Днес е : Вторник, 11 Август 2020

Божидар Данев: Бизнесът в България е уплашен от липсата на справедливост

Публикация 28 Oct, 2017 / akcent.bg

Олигархични кръгове крадат бизнеси като като тези на "Дунарит" и "ЕМКО"

   Икономиката се развива с умерени темпове поради великолепните външни условия, преди всичко, които са факт през последните три години. Това заяви Божидар Данев в студиото на "Още от деня" по БНТ.

  България има невероятен шанс за развитието на икономиката, който не зависи от нея дори, смята изпълнителният  председател на Българската стопанска камара . За тези години спадна цената на петрола от 150 долара на барел на 50 долара на барел. България е силно енергоемка икономика и вносът беше около 6 млрд., в момента е 2 млрд. и половина. Основната част на ръста на БВП е следствие на търговския положителен баланс, който до преди 3 години беше негативен, т.е. не зависи от България, че се е подобрил БВП.

  Той посочи, че причината за "експлозията" за износ в оръжейния сектор са събитията в Близкия Изток. От друга страна събитията в Турция, в Египет и другите страни доведоха до ръст на туризма у нас. "Т.е. не е въпрос на интелигентно управление, а е въпрос на външни условия и ръста на европейската икономика. И като добавите към това финансовата инжекция от 6 млрд., които идват от ЕС - ето ви ръста на икономиката."

  Божидар Данев подчерта, че ние сме един социално-икономически англав в Европа и попита защо се отличаваме от другите европейски страни. Бюджета за 2018 година той определи като консервативен, без визия. "Ние отиваме към едно потребителско разходване на публични средства, без да имаме визия какво ще правим оттук-нататък." Той беше категоричен, че бизнесът в България е уплашен от липсата на справедливост, от желанието на определени олигархични кръгове да крадат бизнеса. Като такива случаи той посочи "Дунарит" и "ЕМКО".

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама