Четвъртък, 13 Юни 2024

Областна администрация се разделя със служителите- пенсионери- част II

Областна администрация се разделя със служителите- пенсионери- част II
Публикация   22 Окт, 2017   /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     2798

Стартът на изграждане на магистралата до В. Търново ще раздвижи инвеститорския интерес, смята обл. управител Галин Григоров.

   Продължение

Галин Григоров  е работил като експерт по финансови и стопански операции в частна фирма, има магистратура по мениджмънт на търговската дейност от Свищовската академия. Областен лидер на ВМРО. Председател на групата общински съветници Патриотите, ВМРО и Глас народен до назначението му за областен управител.

   Семеен.

 

  • По отношение на държавната собственост, с какви имоти разполага областна администрация и в какво състояние са?

    Основният проблем с държавната собственост остава, че доста от сградите са държавна собственост, паметници на културата, с предписания от министерството на културата да бъдат ремонтирани, без да са осигурени средства.

  • Например?

  Например сградата на бившия архив на ул. „Рила”. В момента сме на процедура „съдебна делба”, защото тази сграда е пред срутване. Има обаче и сгради, които са държавни, но не са под управлението на областния управител. Такава е бившият АГ комплекс. Но има сгради по ул. „Александровска”, които изглеждат отвън добре, но реално не са в добро състояние.

  • Смятали ли сте колко средства са необходими, за да бъдат сградите приведени в нормален вид за обитаване?

  Необходимите средства са около 2 млн. лева, за да бъдат сградите отремонтирани. Постоянно се пишат и изпращат писма до финансовото министерство и междуведомствената комисия да се искат средства. Отговорите обикновено са – няма пари за такъв вид дейност.

  • Ще има ли необходимост от оптимизиране състава на Областна администрация?

  Това оптимизиране вече е в сила. До края на м. октомври служителите, които са в пенсионна възраст, ще бъдат освободени. Връчени им са и предизвестията.

  • Говореше се, че не са малко на фона на общия състав на Областна администрация?

  Реално ще се пенсионират 5 души, които представляват около 20 процента от състава.

  Бюджетът на Областна администрация е със системен недостатък от порядъка около средно годишно от 50 000 лева. Смятам, че по този начин ще се преодолее това финансово притеснение, без да се отрази на работата на областна администрация.

  • Темата „комари” стигна ли до Вас или догодина ще Ви занимава?

  Всъщност, пуснахме писмо в подкрепа на искането на общините за средства, отговорът на който дойде в края на лятото и бе, че такива средства няма да има за такъв вид дейност. Смятам догодина да започнем да търсим необходимите средства своевременно, а и проблемът касае всички дунавски общини от двете страни на реката.Ако пръскането не стане преди размножителния период, то след това ще имаме само една харчене на пари.

  • Как определяте инвестиционния климат в областта? Виждаме, че в Южна България икономиката се развива доста динамично. Има ли инвеститорски интерес към Русе?

  Интерес от външни инвеститори има. Проблемът е, че всички искат да инвестират на територията на град Русе. Но нивото на безработица в града официално е около 3 процента.Така се очертава все по-ясно новият и много сериозен проблем- липса на работна ръка. В това положение и инвеститорският интерес намалява.

  В общините Ветово и Ценово, където безработицата е голяма, и Две могили донякъде, то тогава проблем пред инвеститорите се оказва инфраструктурата в тези райони.

  Оптимист съм, че при започване на изграждане на магистралата откъм Русе това ще съживи до известна степен инвеститорския интерес.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha