Днес е : Вторник, 2 Юни 2020

Трайчо Трайков: `Белене` е бесрамно желание за кражба на милиарди

Публикация 16 Oct, 2017 / akcent.bg

Неслучайно нито един защитник на проекта не говори в числа, припомни бившият министър

   АЕЦ "Белене" е безсрамното желание за кражба на милиарди. По всяка вероятност тези милиарди биха стигнали донякъде, а там където стигат, не предизвикват ефект за заздравяване на българската демокрация."

   Така бившият енергиен министър и представител на "Нова република" Трайчо Трайков обясни пред бТВ възобновените опити на държавата да търси вариант за реализация на проекта, в това число с преговори с "Росатом" да стане инвеститор. Той потвърди позицията, изразена преди дни от пет извънпарламентарни формации, че "Белене" е новото КТБ. 

  Трайков припомни, че през 2009 г., когато става министър, на бюрото си заварва книжа с прогнози как ако не се построи втората атомна централа, през 2011 г. ще има остър недостиг на електроенергия. 

  "2011 г. мина и замина. Вече се вижда, че в обозримо бъдеще България през повечето време използва едва около половината от енергията, която може да произведе. Има понякога пикове. Каква е нормалната логика - да направим така, че да няма пикове на консумация, а не да строим нова централа, която ще прави много скъп ток.", заяви Трайков.

  По думите му не се потвърждава нито една прогноза на р защитниците на АЕЦ "Белене" - първо - енергийните технологии правят така, че производството на електроенергия става все по-евтино, а идеята, че при ръст на БВП расте потреблението на ток няма общо в реалността. И това се вижда ясно в страни от ЕС, които имат в пъти по-висок БВП и производство, а потреблението на електроенергия е сравнимо с това в България.

  "Неслучайно, когато слушате хора, които защитават проекта АЕЦ "Белене", те никога не говорят в числа. Никога. Нито за цената на строежа на самата централа, нито за цената на тока, който тя ще произвежда. А електроенергията от "Белене" ще е възможно най-скъпата, която се произвежда в България", заяви Трайков и припомни, че дори преди години се е говорило за цена на проекта от 11 млрд. евро.

  Той заяви, че примерите как АЕЦ "Козлодуй" произвежда много евтин ток не е приложим, защото в цената на този ток са включени само текуци разходи, например за гориво, но не и разходи за изграждане на атомната централа, както би било при "Белене". 

  По думите му закупеното от Русия оборудване за "Белене" трябва да се продаде и да бъде вложено в проект извън България. Най-добрият момент за тези преговори обаче е безвъзвратно изпуснат - бил е преди да платим за реакторите, защото тогава руската страна би имала интерес от тези преговори. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама