Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

Сградата на Музикалната гимназия отваря врати възобновена на 1 юли 2018 г.

Публикация 10 Oct, 2017 / akcent.bg

До края на годината се надявам и да работи Нумизматичният музей в нея, заяви съоснователят на фондация Братя Бобокови Пламен Бобоков

  На 1 юли догодина русенци ще могат да присъстват на тържественото откриване на изцяло възстановената сграда на Музикалната гимназия. Това обяви днес на нарочна пресконференция  Пламен Бобоков, съучредител на фондация Братя Бобокови, която я стопанисва. Макар и със забава във времето, този очакван от много русенци момент наближава. За възстановяването и ще бъдат вложени 2 млн. лева, осигурени от корпоративен търговски заем, който Атанас и Пламен ще изплащат.

 Макар все още да няма собствена сграда, Нумизматичният музей е представен за 9 години в 38 сбирки в 30 български града и е бил посетен от над 600 000 души.

  Директорът на музея, проф. д-р Димитър Драганов образователно представи сбирките, като обяви, че и Нумизматичен музей Русе ще разполага с най-голямата сграда в Европа и даде редица примери в Атина, Цюрих и др. Колекцията на братя Бобокови е с неоценимо нумизматично значение, каза още експертът. Той ги определи като мецанати на културата, не просто собственици на една сбирка. Това ще бъде и първият специализиран музей в областта на нумизматиката. Той ще разполага и с най-добрата електронна витрина за презентиране на монети, каза още проф. Драганов.

  Музеят ще разполага с учебна зала- атракцион,  с образователна програма. На втория и на третия етаж ще бъде разположена традиционната експозиция- на градове и на царе.

  Музеят ще предложи иновационен начин за показване на експозицията, обяви директорът на фондация Братя Бобокови Надежда Розева. Той ще приютява гостуващи изложби. Сградата ще разполага с библиотека, търговска част. Музеят ще се превърне в нумизматичен център от национално значение.

След откриване на сградата ще е необходимо още време, за да бъде оборудвана и обзаведена, каза още Пламен Бобоков и уточни, че това ще струва още 2 млн. лева. Ще се направи всичко необходимо за запазване акустиката на залата, обяви и директорът на Прокет Русе Георги Пейчев.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама