Днес е : Понеделник, 3 Август 2020

Скандалът `Хасково` показа истинското лице на партиите

Публикация 03 Oct, 2017 / Людмил ИЛИЕВ, Илия ВЪЛКОВ, Румяна ГОЧЕВА

Структурите на ГЕРБ като Раймонда Диен бранят Делян Добрев и не му дават да напусне политиката, въпреки разкритията за шуробаджанащина

  Скандалът с роднинско-приятелските назначения в Хасково показа истинското лице на партиите. Той е христоматиен пример за начина на управление на държавата, както и за действията на "ужилената" партия, хваната в крачка.

  Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев подаде оставка и реши да напусне политиката заради скандала с назначенията в общинската администрация на Хасково, които са правени на принципа роднина-съученик-приятел. Самият Добрев не вижда нищо нередно в това, тъй като според него Хасково е малък град, а приближените му са дрийм тийма на общината. Всъщност биографиите на тези хора по никакъв начин не показват, че имат опита и квалификацията за подобни отговорности. Може би затова и скандалът избухна, след като кметът на Хасково Добри Беливанов реши да обяви конкурс за заеманите от тях длъжности.

  Биографията на Делян Добрев е много показателна в това отношение. Според официалната му биография той е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и "Нютон Финанс Мениджмънт Груп" в София. След като се завръща в България, работи в Областната управа на Хасково, като ръководител на проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, в Районния съд в Хасково, както и в Алианса за регионално сътрудничество и развитие. След това става депутат и министър на икономиката и енергетиката, без да е ръководил фирма или да е имал какъвто и да е досег с енергийния сектор. Управлението му започна със скандал заради съмнения, че дипломата му е фалшива. Според официалната информация той е завършил специалност "Икономика", степен "бакалавър" в Уеслеански университет - Мидълтаун, Кънектикът. Формулировката на специалността обаче е Bachelor of Arts in Economics. В края на м.г. той стана поредният обвиняем по делото "Белене", тъй като позволил НЕК да бъде ощетена с 4.5 млн. евро.

  Показателна за плетеницата от взаимни зависимости в община Хасково е историята на сдружението "Агенция за подпомагане развитието на малкия и среден бизнес". От 2000 до 2006 г. негов председател е настоящият кмет на Хасково Добри Беливанов. След това начело застава Делян Добрев. По същото време член на сдружението става и Евгени Консулов, на когото Добрев е кум. После Консулов влиза в Съвета на директорите на "София тех парк" от декември 2012 г. до август 2013 г., докато Добрев е икономически министър. През февруари 2013 г. Консулов става известен в парламента, след като депутатите от БСП обявиха, че той е областен координатор на младежката организация на ГЕРБ в Хасково и съученик на Добрев, а в същото време е спечелил проект за проучване на трасе за междусистемна газова връзка със Сърбия, финансиран с 850 хил. лв. по европейски програми. Тогава Добрев обясни, че нямало договор с Консулов, а между регионалното и икономическото министерство. А съученикът си назначил за шеф на екипа по проекта, защото имал магистратура по управление на проекти, дълъг опит и се съгласил на месечна заплата от 281 лв. От 2015 г. до вчера Консулов бе зам. кмет на Хасково.

  Малко по-ясна е биографията на първата братовчедка на Добрев Росица Гаргова, която оглавяваше финансовата дирекция на хасковската община, без да е спечелила конкурс. Магистър е по икономика от УНСС, от 1996 до 2005 г. работи в хасковския клон на ЦКБ, а след това в ИП "Загора Финакорп". От 2008 до 2010 г. е член на Съвета на директорите на "Форуком фонд имоти" - позиция, заемана преди това от роднината й Добрев. През 2008 г. в управата е вписан Величко Минев - "червеният полковник", както го нарича депутатът. Когато Гаргова напуска фирмата, мястото й е заето от съпруга й Даниел Гаргов - сега общински съветник от ГЕРБ в Хасково и шеф на местната бюджетна комисия. Гаргова участва заедно с Величко Минев и в управите на "ВИТ" ООД, "Еко Традекс Груп" и "Еко - Титан Груп".

  Съвсем оскъдна е информацията за другия бивш зам.-кмет на Хасково Милена Трендафилова. Съпруга е на местния прокурор Николай Трендафилов. До септември 2011 г. е собственик и управител на "Тийм контракт". От април 2013 г. става член на РИК. Когато Добри Беливанов я назначава за свой заместник в края на 2015 г., хасковските медии споменават, че дотогава е работила като "Директор на Специализирана дирекция" в областната управа.

  Също толкова неясно е професионалното битие и на вече бившия секретар на общината Биляна Димитрова. И тя заема длъжността си без конкурс. Няма данни да разполага с опит в държавните или общинските служби, а едно от основните изисквания за важната позиция е поне 5 г. работа в публичната администрация. През май т.г. Димитрова внезапно е уволнена без предизвестие от Беливанов. Месец по-късно също без обяснение е върната обратно на работа. Междувременно е стартиран конкурс за длъжността й, който обаче е отменен заради нередности в процедурата.

                                       ВСИЧКИ ЗА ЕДИН

   Вместо спешно да се разграничи от Добрев, ГЕРБ се върна към практиката от развития социализъм - отвсякъде заваляха декларации в негова подкрепа. Местните структури съобщават, че са против оставката и не приемат "един почтен, знаещ и можещ човек да става заложник на нелепите и добре режисирани внушения на БСП" (из декларацията на ГЕРБ - Разлог). От ГЕРБ - София стигнаха до неподозирани висоти: "Деляне, призоваваме те да останеш! Бъди силен и докажи чистотата си с присъствието и действията си, а не с твоето отсъствие! Бъди твърд в борбата срещу злото отляво, което вече близо век мъчи България!".

   В общия хор се включи дори коалиционният партньор. "От свое име и от името на НФСБ призоваваме НС да отхвърли оставката", обяви Валери Симеонов. Според него всичко тръгнало от огромния медиен и политически натиск, които идвали от клевети без покритие. Симеонов намира Добрев за "морален политик и експерт със задълбочени знания в икономиката и енергетиката". В дъното на всичко стоели олигарси със засегнати от структурната реформа в енергетиката интереси. А Елена Йончева, която раздуха скандала, започнала политическата си кариера на задната седалка на един мотор и влязла в журналистиката през задната врата, смята Симеонов. Подобен намек направи в неделя и самият Добрев. Всъщност Елена Йончева е журналист, който за разлика от Добрев и Симеонов, има доста богата професионална биография и през годините се прочу с репортажите си от горещи точки на света.

Коментари

Реклама

Реклама