Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Русе ще отбележи 30 години от протестите за чист въздух

Публикация 25 Sep, 2017 / akcent.bg

  На 27 септември Русе ще отбележи 30 години от първите протести за чист въздух, организирани от шест смели русенски жени. Събитието ще се случи в навечерието на 28 септември – денят, в който екодемонстрацията срещу хлорните обгазявания през 1987 г. слага началото на гражданското общество в България, предаде БГНЕС.

   „На 28.09.1987 г. ние се събрахме на централния площад в Русе, за да поискаме русенци да дишат чист въздух, а не химически отрови от гюргевския бряг на Дунава. Ние заедно застанахме срещу обгазявянията. Заедно се обявихме срещу тоталитарната система. 30 години по-късно нека отново заедно да си припомним събитията от 1987 г., да почетем паметта на тези, които вече ги няма, да разкажем на тези, които все още не са били родени“, призоваха организаторките на протестите.

  Две от шестте смели жени – Евгения Желева и Вяра Георгиева, вече не са между живите, но останалите четири продължават да поддържат жив спомена за събитията, преобърнали историята на Русе. Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова разказаха днес как са организирали протестите в онези времена, когато то е изглеждала немислима задача. Като хора, които са работели за озеленяването на града, са виждали как дърветата, „белите дробове“ на Русе са се превръщали в „ловци“ на мръсния въздух, как растенията не са давали семена, как децата са боледували, а на 23 септември, когато им връзват червените пионерски връзки, малките русенчета запушват с тях устата и носа си, за да могат да дишат сред хлорната пелена. „Ние не се страхувахме, а се чувствахме виновни за това, което се случва“, споделя Цонка Букурова.

  Всъщност повече подробности около първия протест, с който Русе иска демонтаж на химическия завод "Верахим" в Гюргево и демонтаж на системата ще бъдат разказани на 27 септември в зала 1 на областна администрация. Преди това от 17.30 ч в храма „Света Троица“ ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на участниците в събитията, които не са между живите.

  След края на службата ще се направи шествие, което ще премине по площада и ще обиколи Паметника на свободата, както е било преди 30 години. Там ще се състои и среща с участниците в другото шествие – то пък се организира заради сегашното замърсяване на въздуха в Русе. На сесията през октомври със званието „Почетен гражданин на Русе“ ще бъдат удостоени Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева /посмъртно/, Стефка Монова, Евгения Желева /посмъртно/, Албена Велкова, както и присъединилата се малко по-късно към тях известна общественичка и майка на шест деца Мария Варамезова /посмъртно/.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама