Днес е : Вторник, 24 Ноември 2020

Здравната каса ще съкращава 10% от хората си, ще сменя сградата си

Публикация 25 Sep, 2017 / akcent.bg

Външна фирма ще проверява болниците, за да няма досегашните "братовчедски истории"

  С 10 на сто от работещите в здравната каса може да бъдат съкратени, защото "не знаят защо са тук", а централното управление на НЗОК може да се премести в сграда на здравното министерство, тъй като в момента сме "в три блока, в шест апартамента", става ясно от разговор между управителя на касата Камен Плочев и шефа на надзорния съвет Кирил Ананиев по време на заседание на надзора. Управителят дори обмисля да наеме външна фирма, която да ходи по проверки при болници и лекари, защото сегашното "е братовчедска история".

  Едно от предложенията на Ананиев за оптимизиране на разходите на касата е именно и "за редукция на персонала и повишаване на заплащането и по-високи критерии при назначаването". От касата открай време се оплакват от текучеството на кадри и ниското заплащане, затова сега идеята на новия управител Плочев е до края на месеца да се напише нов устройствен правилник, който да позволи промяна в структурата и броя на работещите в касата, пише в. "Сега". "Това да сме в три блока, в шест апартамента, да се разхожда тази администрация, това да се прекрати. Т.е. да се премести касата на едно място и да видим кой какво работи и какво не работи. Аз сега не знам кой е на работа и кой не е на работа. Няма как да го открия. Минах по блоковете и гледам как по прозорците стоят 2-3 души и пушат непрекъснато. Просто е безумие това", казва Плочев по повод на това, че централата на НЗОК се помещава в няколко апартамента на блокове на улиците "Кричим", "Любата" и "Бигла" в "Лозенец".

  Той допълва, че касата би могла да получи нова сграда, която в момента е на здравното министерство. Касата е в разпръснатите офиси в "Лозенец" още от основаването си, като покупката на апартаментите в сградите предизвика скандал, тъй като НЗОК плати за тях на НИКМИ 10 млн. лв. на цени, доста над нормалните за центъра. "Има сериозен процент от хората, които работят в НЗОК, които не знаят защо са тук. Казал съм го няколко пъти - направете ефективно съкращение на персонал, никой няма да вземе парите за разходи за персонал и вдигнете заплатите на тези, които работят, защото при нас идват най-некадърните, които не са си намерели място при изпълнителите на медицинска помощ.

   Много са хората. Имаме ресурса да вдигнем заплатите на хората сериозно и да ги ангажираме да вършат качествена работа. Нямам никакво отношение към конкретни личности, но според мен между 10 и 20% от хората, които работят в касата, не знаят защо са тук", подкрепя Ананиев управителя.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама