Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

Започват нови проверки на цените на вносните храни

Публикация 19 Sep, 2017 / akcent.bg

   Поредна проверка установи двоен стандарт при храните на Изток и на Запад и значителни разлики в цените на част от продуктите. Макар сравнението да е с ограничен кръг от стоки и отново да е направено единствено на базата на изписаното на етикетите на цената, то е показателно за продължаващата практика на големите производители.

   "Оказа се, че съставките и качеството на някои от тези продукти са по-лоши във вариантите им, които се предлагат в София. Някои десерти у нас са с по-малко мляко, по-малко шоколад, с повече рапично олио, а в същото време цената им е значителна по-висока. Например детски сок е със 147% по-скъп в София в сравнение с Берлин - в една и съща търговска верига", съобщи омбудсманът Мая Манолова, която е инициирала проучването. Вчера тя откри в НС кръгла маса, свързана с двойния стандарт при храните. Участниците в нея подписаха декларация, която ще бъде изпратена до ЕК и ЕП с искания за общ регламент, контрол и санкции за нарушителите.

  Със значително по-висока цена се оказал и популярен детски десерт, чиято цена в София била с 93% по-висока от тази в Берлин. У нас млечно-шоколадовият сладкиш се продавал за 0.95 лв., докато в същата верига магазини, но в германската столица, можел да се купи срещу едва 0.45 лв. за брой. У нас десертът съдържал с 1% по-малко шоколад и с около 3% по-малко мляко.

  Разлика имало и при бебешко пюре, което се предлагало с различен грамаж и съдържание на рапично олио. Разлики имало и в цената - в София то се предлагало с по-висок процент рапично олио и с по-висока цена - в рамките на около 26%.

  Често големите компании оправдават различния вкус и съдържание с местните предпочитания. Как са установили какви вкусови предпочитания имат 4-5 месечни бебета, за да има разлики в съдържанието на пюретата, риторично попита евродепутатът Момчил Неков.

  "Освен за Европа на две скорости може да се добави и Европа на два стандарта", коментира Манолова. Министърът на земеделието Румен Порожанов припомни и проверките на ведомството. "При около 20% от тях установихме разлики в съставките. Това, което ни направи най-много впечатление при съпоставката на цените, е, че има обезпокоителни завишения в някои от детските храни - около 100%, и в шоколадовите изделия - между 30 и 70%", каза Порожанов.

  Според Богомил Николов от "Активни потребители" проблемът в България е, че липсва взискателност от страна на клиентите. "До края на деня всички тук сигурно ще изпием 100 бутилки сок с глюкозо-фруктозен сироп вместо със захар, въпреки че знаем за двойния стандарт", обобщи той. Проблемът обаче не се изчерпвал единствено с разминавания по отношение на храните. Николов изтъкна, че банки и застрахователи често пъти предлагали на българските си клиенти продукти с различни цени и условия в сравнение с тези, които предлагат на граждани от други страни на ЕС.

       ВЪЗМОЖНОСТ

  Най-малко 1 милион евро се отпускат за финансиране на страни членки, които да направят допълнителни тестове на храните, заяви във видеообръщение еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Йоурова и призова българските власти да кандидатстват. Тя изтъкна, че ЕК е "много ангажирана" да помогне на страните, засегнати от проблема за двойния аршин, като това включва и България.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама