Днес е : Петък, 24 Май 2019

Борисов се опита да извърти скандалите във властта в своя полза

Публикация 19 Sep, 2017 / akcent.bg

5% от членовете на ГЕРБ били проблемни. Важно било държавните предприятия да са добре, дори с цената на смачкване на частните фирми

  Много хъс и още повече демагогия вложи премиерът Бойко Борисов в първата си за есенния политически сезон голяма изява в сутрешен телевизионен блок. Той даде своя версия за скандалите, разтърсващи властта през последните месеци. Изговорените нелогични обяснение в студиото на bTV обаче драстично се разминават с фактите.

  Ден след като заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов свири старта на подготовката за местния вот през 2019 г., премиерът се опита да убеди публиката, че партията му не толерира хора с досег до правосъдието. Точно обратното. Неизвестно на какво база стъпва, той изчисли, че "проблемните членове" в партията били едва 5%. За тях от време на време се застъпвали местните структури, но когато компрометиращите новини стигнат до неговите уши, взема мерки на мига.

   По повод злополучния председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков Борисов отчете, че ГЕРБ веднага е реагирал след инцидента с убийството в село Виноградец: "Чадърът му свърши за 1 секунда. Замина си и от партия, и от общински съвет и е обвинен и стои в ареста. Така че колкото по-бързо дойде информацията до нас, толкова по-добре". А истината е, че Влайков няколко пъти през годините е изключван от партията след публични скандали и приеман впоследствие. Тоест в ГЕРБ са наясно какъв човек приемат отново. Борисов хем заяви, че не познава и не помни да е виждал Влайков, хем потвърди, че лично го е изключил през 2008 г., както свидетелства бивша съветничка от Септември, която твърди, че синът й е бит от Влайков. В крайна сметка премиерът не отрече вина, но прехвърли топката в полето на лидерите на местни структури.

  Фактите сочат и че скандалите избухват постоянно в цялата страна, по целия вертикал на властта - общинската съветничка в Перник, която си направи частна детска градина до държавната, добричкият "Суджук гейт" и т.н. За пореден път Борисов обяви, че няма и не е имал общо с вече бившия депутат Живко Мартинов, известен като Живко Суджука. На много стари снимки обаче двамата са заедно и е ясно, че не се виждат за пръв път.

  Интересно бе заключението му за безпрецедентния държавен натиск върху частния оръжеен бизнес. За Борисов е важно да заработят държавните заводи, които да осигурят поръчки. После, ако остане, ще има и за частниците. Специално за "Дунарит" обяви, че сянката на Делян Пеевски не наднича зад завода и депутатът от ДПС никога няма да има пръст в него. Но Борисов декларира, че не се интересува кой е собственикът и не иска да знае. "Държавата има ангажимент държавните фирми да работят и ако им е пълен капацитетът, да помага и на частните", смята той. Без да спомене връзката между бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев и "Дунарит", обяви, че заводът е платил дълга си към фалиралата банка и вече работи и изнася продукция.

  Бойко Борисов внесе интересен нюанс и в отношенията на страната ни с Русия. От изказването му се разбра, че като членка на НАТО България не може да има друга позиция освен тази: Североатлантическият алианс приема Русия за основен военен противник и следователно "нашата военна доктрина трябва да е насочена срещу Русия". Но отдаде това на "стратегическо разминаване". От друга страна обаче, един от акцентите на българското председателство на ЕС от началото на 2018 г. ще бъде да работи за отпадането на санкциите срещу Москва.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама