Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Ковачки обещал най-много на ЧЕЗ - почти 250 милиона евро?

Публикация 18 Sep, 2017 / akcent.bg

Според чешки вестник,цитиран от агенция Ройтерс, в Прага искали повече

 Зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов настоя в сряда службите да проучат бъдещия собственик на енергоразпределителното дружество, защото той е важен за националната сигурност Петимата кандидати, които искат да закупят енергоразпределителното дружество в България на ЧЕЗ, са оценили бизнеса на чехите у нас между 120 милиона и 250 милиона евро
  Информацията на “24 часа” е неофициална, но бе потвърдена от три източника. Висш служител от ЧЕЗ в София допълни, че от Прага, където е централата майка на компанията, са уведомили своя мениджмънт в България, че вече се водят разговори с кандидатите,подали обвързващи оферти за активите на компанията в България. 
На финалната права най-високо е било предложението на ТЕЦ “Бобов дол”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. На конкурса той се явявал с италиански партньори. Според тримата ни източници Ковачки е стигнал почти 250 милиона евро. Не е ясно къде в ценовата скала са останалите кандидати - “Приста ойл”, “Енерго-Про” и българските “Инеркомгруп” и “Фючър енерджи”, кой от тях е дал най-ниската цена от 120 милиона евро. Вестник “24 часа” изпрати в петък официално запитване до ЧЕЗ, за да потвърдят или отрекат тази неофициална информация, но до края на работния ден не получихме отговор на въпросите си.
 От Прага обаче в края на миналата седмица зачестиха сигналите, че чешката държава, която е собственик на енерго-разпределителното дружество в България, което обслужва Западна България и близо 1 млн. домакинства, търси по-високи цени за своя бизнес у нас.
В четвъртък чешкият вестник Hospodarske noviny писа, че ЧЕЗ не е била доволна от офертите и разговаря с кандидатите за подобряване. Появява се и заплахата, че ако не се вдигнат офертите, процедурата за продажба ще бъде прекратена.
 Според медията ЧЕЗ търси цена към 300 млн. евро за дистрибуторския си бизнес , имало оферта за неработещата ТЕЦ “Варна” за 50 млн. евро. В петък и Ройтерс съобщи информацията, позовавайки се пак на чешкия вестник, с уговорката, че това не е потвърдено.ЧЕЗ стъпи в България през ноември 2004 г., когато купи 67% от енергото, снабдяващо с ток Западна България, за над 282 млн. евро.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама