Понеделник, 2 Октомври 2023

РИОСВ обмисля да даде вещо лице по дело срещу Монтюпе на прокурор

РИОСВ обмисля да даде вещо лице по дело срещу Монтюпе на прокурор
Публикация   16:20     14 Септ, 2017 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1746

   На  днешното съдебно заседание по дело на Монтюпе срещу административен акт на РИОСВ от Монтюпе - "Запечатване на 108 вентилационни отвори в трето хале" са изслушани заключенията на вещите лица от  втората назначена експертиза.  Освен Антон Петров от БАН, свои анализи е представил и доц. Николай Козарев от ХТМУ- София.

  От Монтюпе очакват от съда на база предоставените експертизи да бъде отменена административната заповед, а РИОСВ отстоява решението че е на база конкретни факти.

  На днешното заседание доц. Козарев е трябвало да докаже дали промишлен въздух от жалузите на Монтюпе може да достигне и до кои квартали на града. Според него при различните обстоятелства отработеният въздух стига до града разреден.

  От изявленията му е станало ясно, че той е работил с данни, предоставени му от Монтюпе по време на обход във фирмата. Освен това от РИОСВ са на мнение, че неговите експертизи са на база предложения.

  Дори съдията по делото  е предупредил вещото лице  за пристрастни изводи и заключения, които почиват единствено на предположения. Козарев е твърдял, че отровните миризми на фенол трябва да миришат на развалена риба /нещо, което твърдят и от Монтюпе/, докато професорите от БАН потвърждават, че миризмата от органичните вещества при произвоството е като от изгорял бакелит.

  Заради противоречията на вещото лице Николай Козарев от екоинспекцията обмислят да  дадат показанията му на прокурор.

  До две седмици  трябва да предадат  подробни писмени бележки, а  съдът  ще се произнесе  в 30 дневния, в законно установения срок. Двете страни  ще може да обжалват решението на Административен съд- Русе  пред ВАС.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha