Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Общините ще определят такса смет по нови правила от 2019 г.

Публикация 13 Sep, 2017 / akcent.bg

Според БСП промените ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите

  След бурни дебати депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от кабинета, които въвеждат принципа „замърсителят плаща“ при определяне размера на таксата за битови отпадъци.

  112 народни представители гласуваха „за“, 38 бяха против, а 33 се въздържаха. 

  Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални „торбички“ - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

  Предлага се водеща основа за определяне таксата да бъде количеството на битовите отпадъци.
Така, както е внесен в парламента, проектът предвижда новите правила да действат от 2019 г. Миналата седмица обаче представители на общините призоваха за отсрочка от една година, т. е. Промяната да влезе в сила през 2020 г.

  От БСП гласуваха „въздържал се“, защото според социалистите новите промени ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите.

  „Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти“, коментира Дора Янкова от левицата. Тя припомни на управляващите, че са обещали да не вдигат налози и добави, че общините изобщо не са готови за промените.

  Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обаче бе категорична, че местната власт трябва да бъде по-гъвкава. „Никой не задължава общинните да приемат само една основа за изчисляване на такса смет, тя може да бъде и комбинация. Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година“, посочи Стоянова.

  Опитите да бъде въведен принципът "замърсителят да плаща" започнаха още през 2013 г.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама