Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Бизнесът за такса смет: Хората правят боклуците!

Публикация 08 Sep, 2017 / akcent.bg

Работодатели искат по-бързи промени, общините – отсрочка

  Принципът "замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави – хората правят боклуците, не квадратните метри. Сега например може да си високотехнологично предприятие със скъпа техника, и без да правиш боклук, да плащаш много повече от някое производствено предприятие. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред bTV във връзка с начина за определяне на такса смет.

  Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене промени в определянето на налога. Разчетите сочат, че в момента бизнесът покрива 70% от разходите на общините за смет, а домакинствата 30%. Смята се, че промените ще обърнат това съотношение.

  Според законопроекта до 2 години общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални "торбички" - черна за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

  Бизнесът настоява промяната да бъде въведена по-бързо, докато общините настояват за отсрочка.

  "На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си – нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат", коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров.

  По думите му проблем ще има при общините с курорти. Или пък в едно село с 400 къщи, но живеят само 100 души, кой ще плаща за общите части, пита той.

  "Тази промяна започна 2013 г., и оттогава се отлага всяка година, т.е. това е нов опит да се шиканира, но когато някой друг плащ за твоите боклуци, няма никакъв стимул те да се намаляват”, смята Велев.

 "Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време – да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г. - за да го направим както трябва", коментира Гуджеров.

 Кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви, че със сигурност таксата ще поскъпне.

  "Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта – защото като се вдигне таксата, ще падне събираемостта", посочи той.

  Според Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее, защото ще има ред.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама