Днес е : Вторник, 7 Юли 2020

Близо 200 души подкрепиха протеста `Русе иска да диша`

Публикация 07 Sep, 2017 / Румен Николаев, снимки Авторът

Организаторите прочетоха Петиция до президента

     Снимки 1,2  

  Близо 200 русенци се събраха тази вечер на площада пред Общината, за да изразят своята подкрепа към протеста „Русе иска да диша”.

  Владислава Гарвалова изнесе факти, свързани със здравословното състояние и заболеваемостта от онкологични заболявания. Пред  събралите се граждани бе прочетена и Петиция до президента на България с апел за подкрепа на конкретни искания.

  По-късно Галичка Николова направи ретроспективен преглед както се е правило до момента по темата, към която русенци са особено чувствителни.

  Като основен замърсител, който не само замърсява, но и трови въздуха, бе няколко пъти посочен френският завод „Монтюпе”, както и други фирми от химическата е нефтопреработвателната промишленост.

  Бойко Никифоров припомни обещанията на кмета Пламен Стоилов, че няма да допусне да работят фирми в града, които замърсяват въздуха над града. Той обяви и следващ протест утре от 17 часа на Дунав мост, който ще се придвижи през кв. "Родина" отново до площада пред Община Русе.

  Ето и някои от исканията, които ще бъдат изпратени до президента Румен Радев:

  • Да бъде закупена държавна апаратура, с която да се замерват вредните емисии от промишлените предприятия и данните да се публикуват в реално време.
  • Денонощен контрол чрез обход от служители на РИОСВ и внезапни проверки.
  • Спиране на производства на предприятия до въвеждане в екологични норми според българското законодателство.
  • Публикуване на инвестиционния план предварително на всички предприятия с цел измерване и отстраняване на изпусканите вредни емисии.
  • Сертифицирани табла пред заводите, като това особено да важи за „Монтюпе”….

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама