Днес е : Събота, 30 Май 2020

Силна градушка и буря унищожиха реколтата в градините в Ценовско

Публикация 04 Sep, 2017 / akcent.bg

  Сериозни щети нанесе бурята, вилняла в неделя вечерта, в населените места на община Ценово. Дъждът беше премесен със силна градушка като на места ледените зърна достигаха големината на орех. Най-сериозни са пораженията в село Долна Студена. По лозите не е останало нито едно здраво зърно с грозде, а листната маса е надупчена като решето. Падналият дъжд е около 50 литра на квадратен метър.

  „Със сигурност поне още няколко дни ще продължи почистването на населените места от счупени клони и паднали дървета. По пътя за Русе, Свищов и  Бяла също има пречупени големи стволове на дървета, които временно затрудниха движението, но вече се разчистват от служители на АПИ“, сподели зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова. В понеделник  сутрин части от асфалтовата настилка бяха застлани с дебел слой листна маса, която правеше пътищата хлъзгави и изключително опасни. Участъците се превърнаха в сериозно изпитание за уменията на водачите на МПС.

  В село Пиперково заради преплетени жици от силния вятър е възникнал пожар. Запалването е възникнало в частен имот, но бързо е било овладяно, като са изгорели само сухи треви. В понеделник до обяд в по-голямата част на селата Белцов и Долна Студена не беше възстановено електрозахранването. Екипи на Енерго Про продължаваха да подменят скъсани проводници.

  Ръководството на общинската администрация в Ценово е потърсило за съдействие областния управител на Русенска област Галин Григоров. Тай е обещал да съдейства като екипи на електроразпределителното дружество в близките дни ще окастрят опасните клони на дърветата до електрическата мпежа, за да не се стигне отново до неприятни инциденти.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама