Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Калпав железен път е причина за инцидент с влак на Булмаркет преди дни край Самуил /допълнена/

Публикация 31 Aug, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

  Снимка: Виждат се огънатите релси, които са предизвикали излизането на едната колоос. Първоначално като причина са обявени горещините.  

  В  15.58 ч. на 27 август 2017 г., в  междугарието Разград - Самуил, 17-ти вагон (празен), част от  товарна  композиция на частен жп превозвач,  излиза от  релсите с една колоос.

  Своевременно на място са изпратени  екип и възстановителна машина на НКЖИ, които да върнат вагона върху релсите и отстранят повредите по железния път,  след което движението на влаковете в участъка беше възстановено.   Води се разследване за техническата  причина.

  Това информираха от пресцентъра на НКЖИ на запитване от Акцент.БГ завчера.

    Днес вече се потвърди версията, че причина за инцидента,  който по чудо не е довел до сериозна ж.п. катастрофа, е неизправен релсов път.   

   Влакът се е движил във скорот 57 км. при разрешени 60 километра. 16 от вагоните на композицията са преминали, а 17-ят е дерайлирал. Машинистът е спрял композицията веднага и е известил веднага по надлежния ред. Сформирана на място комисия първоначално е посочила причина за инцидента "високи температури"..

  Според неофициална информация на този ж.п. участък е извършван среден ремонт, и то съвсем скоро /среден означава, че са изразходени сериозна сума пари/. В същото време присъствали на мястото на инцидента са видели липсващи осеви елементи, обърнати траверси.

   Само два часа по-късно оттук е трябвало да мине пътническият влак за Варна, а два дни по-късно оттук премина легендарният Ориент експрес.

    Пс. Това единствено може да се получи поради неспазване на технологичния ред при поставяне на релсите след ремонта, убедени са експерти. Между всяка релса се оставя тихнологично разстояние от max 16 мм  /това е и познатият специфичен шум, който се чува при пътуване с влак/, което в случая вероятно не е спазено/.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама