Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Откъде са задълженията на Дунарит от 50 млн. лева?

Публикация 31 Aug, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

Петър Петров е внесен за вписване за прокурст

   Дунарит АД е погасило вземанията от 24 млн. евро, като платената сума, заедно с лихвите, е около 50 млн. лв., обяви пред Акцент.БГ  изп. директор инж. Кръстю Кръстев. 

        Преводът е станал със собствени средства на дружеството, които са от реализация на оръжейна продукция. Така предприятието остава на чисто без никакви дългове. 

         "Платеното сега задължение не е било изискуемо, но решихме да го погасим, защото срещу нас вече стои държавата, а не разни офшорки, и знаем на кого плащаме“, каза Кръстев.

       От думите му стана ясно, че досега дружеството не е искало да плаща по тази заем от КТБ, прехвърлян през цесии на различни фирми, защото по времето на най-силната атака срещу предпирятието е бил на "Виафот Лимитед“, регистрирана на Британските Вирджински острови и свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. "Виафот“ през юли продаде вземането си от "Дунарит“ на българската фирма "Дипи“, чийто собственик също се занимава с оръжеен бизнес. Той обаче го продаде на синдиците на КТБ срещу неясно какви активи, собственост на банката. Те на свой ред го прехвърлиха на ДКК, която разчиташе да купи предприятието чрез публична продан, обявена от избрания преди два дни прокурист на завода по настояване на министъра на икономиката Емил Караниколов.

   В разпространено по-късно от предприятието съобщение до медиите се посочва: "Благодарни сме на министъра на икономиката, че успя да осигури изкупуване на задължението на дружеството, като по този начин към настоящия момент основният кредитор на "Дунарит" е легитимен - "Държавна консолидационна компания" ЕАД, заместил редица мними кредитори с неясни намерения.

        Плащането на кредита, освен че спира възможността държавата да купи предприятието и да увеличи оръжейните си активи в момент на силен ръст на износа на българска военна продукция с 60 на сто през 2016 г., но и също така би трябвало да окаже благоприятно въздействие върху едно от съдебните дела за собствеността на завода, породено именно от въпросното погасено вече вземане. На негова база претенции срещу вписването на собствеността на фирмата "Емко“ на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев имаше "Виафот“ и това сега би трябвало да отпадне като проблем.

   За прокурист на дружеството е внесено името на Петър Петров.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама