Днес е : Вторник, 26 Януари 2021

Такса смет ще се повиши, но поносимо, увери Менда Стоянова

Публикация 31 Aug, 2017 / akcent.bg

   Идната седмица парламентарната бюджетна комисия ще започне с обсъждането на промени в Закона за местните данъци и такси, които предвижват промяна във формулата за определяне на такса смет. Това съобщи пред БНТ председателят на комисията Менда Стоянова.

  Тя даде да се разбере, че таксата ще поскъпне за гражданите, защото сега тежестта се поема изцяло от бизнеса, което е несправедливо. В същото време увери, че ще се търси социална поносимост без да се допуска срив в приходите на общините.

   Предложенията за промени, които правителството одобри през юли, предвиждат да се въведе принципът "замърсителят плаща".

   В правителствения проект, одобрен от работодателите и синдикатите, се предвижда таксата да се определя според количеството отпадъци. Промените предвиждат таксата за битови отпадъци да се плаща за три услуги - събиране и транспортиране на битовите отпадъци до съоръжения за третирането им, третиране на отпадъците, поддържане на чистотата на територията за обществено ползване в населени места.

   Предлага се въвеждане на единна методология за определяне на разходите, които формират таксата. Индивидуалното количество битови отпадъци за имота ще се определя чрез торби с определена вместимост и товароносимост; чрез броя и вместимостта на необходимите съдове за отпадъци и честотата на транспортирането им и чрез броя ползватели на услугата в имота.

    "Между първото и второто четене ще съберем всички мнения, ще търсим сечение. (...) Винаги, когато търсим решение, трябва да се съобразяваме със справедливостта - сега бизнесът поема основната тежест без да генерира такъв отпадък. Но трябва да се търси социална поносимост, така че населението да може да плати без да се допуска срив в приходите на общините", каза Стоянова

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама