Днес е : Петък, 29 Май 2020

Министърът на икономиката се оплете за лицензите на фирми `Емко` и `Дунарит`

Публикация 22 Aug, 2017 / akcent.bg

Всъщност точно държавата създава напрежението с отнемането на лицензите на проспериращи предприятия, засипани от поръчки

   Министърът на икономиката Емил Караниколов изпадна в нелепи оправдания и коментари за проблемите в оръжейния бизнес, за които има личен принос. След като преди дни се наложи да успокоява протестиращите от "Дунарит" - Русе, че държавата застава зад тях и няма да останат без работа, вчера той повтори подобни думи и за друго голямо оръжейно предприятие - "Емко". И за двете фирми са открити процедури за отнемане на лицензите за търговия със специална продукция. За разрешителните се произнася Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия, на който Караниколов е съпредседател. Важен детайл е, че "Дунарит" и "Емко" са част от войната за подялбата на активите между лагерите на Цветан Василев и Делян Пеевски, която започна със сгромолясването на КТБ и продължава и досега.

   Вчера министърът на икономиката гастролира в различни медии, за да убеждава публиката, че отнемането на лиценза на "Емко" в Трявна е "само" за 6 месеца, че заводът може да продължи да произвежда, но не и да продава, и че като отстрани нарушенията, ще си върне и правото да търгува. По думите му причина за отнемане на разрешителното е проверка, която установила нарушаване на противопожарната безопасност и неправилно складиране - съхранение на боеприпаси и взривни вещества на едно място и трупане на боеприпаси на двора на производствената площадка, което законът забранявал. "Дадени са предписания на ръководството на "Емко" и се надявам, че то ще ги изпълни съвсем скоро", поясни Караниколов на специална пресконференция. Той не коментира какво се случва с предприятие, което има да изпълнява договори и поръчки, но му отнемат за половин година правото да продава, и дали не е било достатъчно даването на предписания за съхранението на избухливите вещества и изделия.

   Обясненията на министъра вчера дойдоха заради протеста на над 400 работници от "Емко", притеснени за бъдещето на завода заради отнетите лицензи за посредничество и внос-износ на специална продукция. По същата причина и в "Дунарит" треперят за местата си и миналата седмица блокираха "Дунав мост". За русенското предприятие обяснението за застрашените лицензи бе, че има прокурорско обвинение срещу ръководството. За да спасят лицензите, всички членове на борда начело с изпълнителния директор Кръстю Кръстев дадоха оставки. Тогава министърът на икономиката обясни, че с напускането на директорите проблемът на "Дунарит" е решен. Но вчера той изненадващо се самоопроверга, като съобщи, че имало правна пречка за вписване на новите шефове в Търговския регистър. "Ръководството, въпреки че е подало оставка, има правна пречка за тяхното освобождаване. Следим тази информация и съвсем скоро вероятно ще предприемем действия. Но те отново ще бъдат за защита на работниците - те да продължат да работят и съответно дружеството да не затваря, тъй като е изключително важно за целия военнопромишлен комплекс", каза Караниколов, според когото "странно, но се нагнетява напрежение във военнопромишления комплекс".

   Всъщност точно държавата създава напрежението с отнемането на лицензите на проспериращи предприятия, засипани от поръчки. Междуведомственият съвет, който издава и отнема разрешителни, е 17-членен. В него влизат високопоставени членове на изпълнителната власт - министри, зам.-министри, шефът на Държавния резерв, зам.-шефове на Агенция "Разузнаване" и ДАНС. Ръководят го двама съпредседатели - вицепремиерът Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Искат да си вземат огромната хубава хапка, която през годините ръководството успя да направи от завода. Фирмичка с капитал от 500 лв., която е собственост на Делян Пеевски, води две години и половина с нас битка и иска да сложи ръка над предприятието", заяви преди дни Диана Георгиева, синдикален лидер в "Дунарит".

 

Коментари

Реклама

Реклама